Italijanska mafija ostvaruje veliki profit zahvaljujući ekonomskoj krizi, tvrde analitičari pozivajući se na izjave policijskih zvaničnika iz te države. Prema najnovijim podacima, pripadnici mafijaških organizacija u proteklom periodu kupili su po povoljnim cenama benzinske stanice, što im donosi značajne prihode, a u njihovom vlasništvu su i pojedini supermarketi.

 Štaviše, članovi organizacija kao što je napuljska Kamora uz velike kamate pozajmljuju novac biznismenima kojima je očajnički potrebna gotovina, a oni koji ne mogu da vrate dugove daju im zgrade u Rimu i Milanu.

Prema ocenama analitičara, mafijaši imaju ono što se „najviše ceni u doba krize“, a to gotovina, kao i višedecenijsko iskustvo kako se obogatiti na tuđi račun. To u praksi znači da mafijaši zarađuje milijarde evra zahvaljujući trgovini narkoticima i porastu cene odevnih predmeta koji se izrađuju u Kini po njihovoj narudžbini. Uprkos činjenici da je Italija tokom višedecenijske borbe protiv mafijaških klanova ostvarila spektakularan uspeh, uključujući hapšenja glavnih bosova i podsticanja građana da odaje informacije o njihovim skrovištima, zahvaljujući krizi mafija je osnažila pozicije.

Policijski inspektor Đankarlo Kapaldo tvrdi da su mafijaši kupili nekretnine na najboljim lokacijama u Rimu i da je pokrenuta istraga o objektima za koje postoji osnovana sumnja da su u njihovim rukama. Zvaničnik policije je takođe kazao da je njegova kancelarija nedavno konfiskovala automobile koje su uvezli pripadnici Kamore jer su želeli da ih preprodaju po znatno višoj ceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari