Ivanka Popović: Doprinos visokocitiranih pojedinaca značajno doprinosi poziciji Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Ivanka Popović, bivša rektorka Univerziteta u Beogradu (UB), čestitala je tom univerzitetu na odličnom plasmanu na Šangajskoj listi za 2023. godinu.

Komentarišući skok UB koji se na danas objavljenoj rang-listi našao među 400 najboljih svetskih univerziteta, Popović je za Danas kazala da se sistemski efekti na listi osećaju tek posle nekoliko godina, kao što je, na primer, primena novog Zakona o naučnom radu.

– Sa druge strane, doprinos pojedinaca koji se povremeno nađu na listi najcitiranijih autora nije rezultat sistemske podrške nauci, ali značajno doprinosi poziciji UB na listi. Verujem da će Ministarstvo nauke raditi na daljem poboljšanju uslova za rad u naučnoj delatnosti, posebno kroz jačanje infrastrukture – navela je Popović.

Kako je Danas objavio, Beogradski univerzitet se na Šangajskoj listi za 2023. plasirao između 301. i 400. mesta dok je lane bio u grupi od 401. i 500 mesta. Godinu dana pre toga, 2021, zauzeo je poziciju od 501. do 600 mesta.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARVU) je prvi put objavljeno u junu 2003. od strane Centra za univerzitete svetske klase (CVCU), Visoke škole za obrazovanje (ranije Instituta za visoko obrazovanje) šangajskog univerziteta Jiao Tong i ažurira se na godišnjem nivou.

Od 2009. godine Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARVU) radi nezavisna organizacija ShanghaiRanking Consultancy.

Univerziteti su rangirani prema nekoliko kriterijuma, uključujući broj bivših studenata i nastavnika/istraživača koji su dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača koje je izabrao Clarivate, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index i akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Na Šangajskoj listi se nalazi 1.000 najboljih univerziteta, od više od 2.500 koliko je rangirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari