Ivanka Popovićfoto Antonio Ahel/ATAImages

Doktorat Siniše Malog ponovo je pred Odborom za profesionalnu etiku beogradskog univerziteta. Tako se nastavlja višegodišnja priča o tome da li je doktorski rad ministra finansija, sada u tehničkom mandatu, plagijat ili nije.

Univerzitet je do sada dva puta donosio odluke da je doktorat plagiran, ali su te odluke padale na sudu iz proceduralnih razloga. U međuvremenu, Mali je ponovo postao doktor, ovog puta na Ekonomskom fakultetu u Slovačkoj.

Bivša rektorka BU Ivanka Popović kaže da „sud ni na koji način vrednosno nije odredio oko doktorata da li je plagijat ili ne“.

„Time se nije bavio, odluka Senata stoji. Sud je proveravao proceduralno da li ima propusta, našao je propuste. Ja nisam pravnica, ali zamišljam da funkcioniše naš pravni sistem, da se uvek može naći proceduralni propust da se onda neko oslobodi krivice na nekom drugom slučaju“, kaže ona za N1.

Ona dodaje da se sve resetuje da ide ispočetka.

„Slutilo je kad smo to započinjali, da doživljavamo jedan ping-pong oko ovog procesa, verujem da ovo nije poslednja razmena u tom ping-pong meču. Prosto su se iscrpeli propusti iz pravilnika koji je donet 2016. i onda se dovelo u pitanje retroaktivnost tog pravilnika, posle idemo na pravilnik iz 2007. godine, tu nema tog propusta retroaktivnosti, ali će se sad on fino prečešljavati, da se vidi da li ima određenih propusta, čime se otvara mogućnost već da se prođe procedura, da se potvrdi da je sve u redu oko odluke Senata. To će učiniti Odbor za profesionalnu etiku, jer je on po tom pravilniku instanca, doći će do žalbe i tako će dalje…“, smatra ona.

Istakla je da „ne može da veruje da će se završiti na tome“.

„Ali, Senat je ostao vrlo jasan u svom stavu, nedvosmisleno je pokazano da tu ima elemenata akademske nečestitosti. Nastaviće se dok se ne iscrpe sve zakonske mogućnosti, ja nisam pravnica, pravnici su kreativni u svom poslu, nekad za dobrobit, a nekada za produžavanje procesa“, misli ona.

Na pitanje da li žali zbog ovog slučaja, kaže da „život ide dalje i nema mnogo svrhe žaliti za nečim“.

„Ali jeste bila jedna propuštena prilika da Univerzitet jasno i nedvosmisleno održi svoju autonomiju i ugled institucije, koji je time bio narušen. Kroz sad ponovljeno donošenje odluka kojim se potvrđuje da je u pitanju plagijat, mislim da Univerzitet uspeva da održi svoju poziciju“, kaže.

Veruje i da BU nije jedina institucija „koja je takvim propustima oslabljena i koja se kruni“.

Kako je rekla, „čestitala je Malom na odbranjenom doktoratu“.

„To je sve u redu, ali to ne anulira ono što se desilo sa prvim, jedna stvar ne može da zameni drugu“, kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari