Danas saznaje: Doktorat Siniše Malog opet pred Odborom za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Slučaj osporene doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog nije završen i ovaj predmet se trenutno nalazi na Univerzitetu u Beogradu, saznaje Danas.

– Nakon presuda Upravnog suda, poništena je odluka o poništavanju diplome i dodatka diplome koju je doneo Senat Univerziteta u Beogradu i predmet je vraćen nadležnom organu na ponovno odlučivanje. Uzimajući u obzir da je dopis/prijava podneta u periodu kad je na snazi bio Pravilnik o radu Odbora za profesionalnu etiku, nadležni organ za razmatranje ovog slučaja je Odbor za profesionalnu etiku. Odbor je organ Univreziteta u Beogradu, te se samim tim, shodno proceduri, Fakultet organizacionih nauka (FON), u ovom trenutku, ne izjašnjava povodom doktorata, s obzirom da nije u njegovoj nadležnosti – kaže za Danas Milan Martić, dekan FON-a.

On ističe da je FON dostavio Univerzitetu svu potrebnu dokumentaciju, ali da nema informaciju da li je Odbor imao sednicu povodom ovog pitanja.

U Rektoratu Beogradskog univerziteta potvrđuju za Danas da je zahtev kojim je pokrenut postupak u vezi sa doktoratom Siniše Malog FON prosledio Odboru za profesionalnu etiku UB kao prvostepenom organu.

– Postupak se sada vodi u skladu sa Pravilnikom o radu Odbora za profesionalnu etiku iz 2007. godine iz razloga što je inicijalni zahtev bio podnet 2014. godine, a u postupku koji je poništen presudom Upravnog suda primenjivao se Pravilnik o utvrđivanju neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova donet 2016. godine, što je Upravni sud protumačio kao neustavno zbog zabrane retroaktivnosti – kažu za Danas u Rektoratu Beogradskog univerziteta.

Kada bi postupak mogao da se završi pod velikim je znakom pitanja, ali ono što je sigurno u ovom trenutku jeste činjenica da Siniši Malom diploma doktora nauka Univerziteta u Beogradu nije uručena, niti je može dobiti na osnovu ranijih odluka Upravnog suda.

Osporeni doktorat ministra finansija bio je tema jučerašnje rasprave u Skupštini Srbije, a po svemu što se čulo nameće se utisak da Mali ne odustaje od ovog doktorata, iako mu je u međuvremenu preko državne Agencije za kvalifikacije priznata diploma doktora nauka koju je stekao na Tehničkom univerzitetu u Slovačkoj.

„Građani Srbije treba da znaju da Siniša Mali nije plagijator. Ne zato što je to rekao Aleksandar Martinović ili bilo koji ministar u Vladi Republike Srbije, to je pravnosnažna odluka Upravnog suda. Naime, Upravni sud je, kao što je i ministar finansija istakao, poništio sve akte Senata Beogradskog univerziteta, što znači da je pred Upravnim sudom utvrđeno, a kad Upravni sud donese odluku ona je pravnosnažna. Protiv odluke Upravnog suda nema pravnog leka. Dakle, Upravni sud je pravnosnažno utvrdio, odnosno pravosnažno, bolje rečeno, poništio sve akte Univerziteta koji su išli u prilog tezi da je ministar finansija navodno plagirao svoju doktorsku disertaciju“, rekao je Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, tokom jučerašnje skupštinske rasprave.

Replicirajući opozicionim poslanicima, Siniša Mali je rekao „da su sve odluke Senata poništene“, a na komentar poslanice Zajedno-Moramo Danijele Nestorović da, bez obzira na odluku Upravnog suda, to ne znači da je za sva vremena završena priča o plagijatu, te da Univerzitet može ponovo doneti odluku, s obzirom da je iz procesnih razloga vraćena na ponovno odlučivanje, Mali je poručio: „Hajde da vidimo kako će to univerzitet ponovo da uradi. Hajde da vidimo. Ono što niste rekli, takođe, nije to pitanje Upravnog suda i Ustavnog suda, nego i Odbora za profesionalnu etiku koje je svoje nezakonito rešenje sam ukinuo.“

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić za Danas kaže da je u pravu potrebna preciznost.

– Nije tačno ono što tvrde Siniša Mali i Aleksandar Martinović. Upravni sud se uopšte nije bavio temom da li je Mali plagirao svoj rad, već isključivo pitanjima procedure donošenja odluka, počev od Fakulteta organizacionih nauka do Senata Univerziteta u Beogradu, jer to su granice nadležnosti Upravnog suda. Stoga je taj sud vratio predmet na ponovni pistupak – podseća Rakić Vodinelić.

U tom ponovnom postupku, dodaje ona, Senat je ukinuo svoju odluku o poništaju doktorata Siniše Malog, ali nije doveo u pitanje odluku o plagijatu.

Rakić Vodinelić dodaje da sada treba obnoviti postupak da bi se bez procesnih grešaka mogla ponovo doneti jedina odluka koja je moguća, jer stav o plagijatu nije oboren.

– A to može biti samo odluka i poništaju doktorata. To pogotovo mora da zna Martinović, kao profesor prava. Siniša Mali u pretećem tonu izaziva Univerzitet suštinski tezom da takva odluka neće smeti da bude donesena. Ta pretnja je u potpunom skladu sa pokušajem ponižavanja univerziteta imenovanjem novih, malo je reći bizarnih ličnosti, u savete fakulteta. Sve tvrdnje Malog i Martinovića obaraju se samo jednim pitanjem: ako je Siniša Mali tako uveren u sopstvenu akademsku bezgrešnost da je spreman i na pretnje, zašto je, pobogu, još jednom doktorirao u Slovačkoj – pita Rakić Vodinelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari