Siniši Malom priznata diploma doktora nauka 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Ministru finansija Siniši Malom u Srbiji je priznata diploma doktora nauka koju je stekao na Tehničkom univerzitetu u Slovačkoj. To su za Danas potvrdili u Agenciji za kvalifikacije, u okviru koje se vrši postupak priznavanja stranih visokoškolskih isprava.

– Agencija za kvalifikacije je 27. jula primila zahtev za priznavanje diplome doktora nauka, izdata na ime Siniša Mali na Tehničkom univerzitetu u Košicama, Slovačka Republika. Uvidom u dostavljenu dokumentaciju ENIC /NARIC centar kao organizaciona jedinica Agencije za kvalifikacije je utvrdio da je dostavljena sva potrebna dokumentacija i da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi za priznavanje diplome. Shodno tome, Agencija za kvalifikacije je 2. avgusta donela rešenje o priznavanju navedene doktorske diplome – kažu za Danas u Agenciji za kvalifikacije.

Podsetimo, Mali je krajem juna na svom Instagram profilu objavio da je posle tri godine na doktorskim studijama na Ekonomskom fakultetu Tehničkog univerziteta u Slovačkoj, odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom “The Flypaper Effect in the Republic of Serbia”.

Objasnio je da je fenomen “Flypaper Effect” posledica fiskalne decentralizacije, koja je karakteristična za brojne zemlje sveta, zemlje Evropske unije, ali i za zemlje koje su kandidati za članstvo, kao što je Srbija.

„Ovaj fenomen ukazuje na neefikasnost sistema transfera sa centralnog nivoa vlasti na lokalne samouprave, koje oni zatim ne koriste na optimalan ekonomski način. Drago mi je što sam uspeo da primenim i deo znanja i praktično iskustvo koje sam stekao obavljajući funkciju ministra finansija, ali i da steknem nova znanja u oblasti lokalnih finansija“, napisao je tada Mali.

Zvanje doktora nauka ministru finansija će biti plus u profesionalnoj karijeri budući da je sproveden postupak profesionalnog priznavanja diplome radi zapošljavanja.

Njemu priznavanje diplome nije potrebno zbog nastavka školovanja, budući da posle doktoriranja nema daljeg školovanja.

Šta je postupak priznavanja stranih školskih isprava?

Priznavanje strane školske isprave je postupak kojim se kvalifikacija stečena u inostranstvu izjednačava sa odgovarajućom, važećom javnom ispravom Republike Srbije, čime pojedinac stiče pravo za nastavak školovanja i/ili na zapošljavanje.

Postoje dve vrste priznavanja stranih visokoškolskih isprava (diploma): akademsko priznavanje radi nastavka obrazovanja i profesionalno radi
zapošljavanja.

Postupak akademskog priznavanja sprovodi se na akreditovanim univerzietima u Srbiji, a proceduru profesionalnog priznavanja sprovodi Nacionalni centar za priznavanje stranih visokoškolskih isprava (ENIC/NARIC centar) kao organizaciona jedinica Agencije za kvalifikacije.
Kako se navodi na sajtu te instutucije, pravo da podnese zahtev za priznavanje stranih školskih isprava državljanin Srbije, kao i strani državljanin i lice bez državljanstva, ako za to ima pravni interes.

Kako se vrši vrednovanje stranog studijskog programa radi priznavanja stranih visokoškolskih isprava?

Vrednovanje stranog studijskog programa vrši se na osnovu vrste i nivoa postignutih kompetencija stečenih završetkom studijskog programa, uzimajući u obzir sistem obrazovanja u zemlji u kojoj je visokoškolska isprava stečena, uslove upisa, prava koja proističu iz strane visokoškolske isprave u zemlji u kojoj je stečena i druge relevantne činjenice, bez razmatranja formalnih obeležja i strukture studijskog programa.

Da je Siniša Mali pohađao doktorske studije može se videti u godišnjem izveštaju Ekonomskog fakulteta Tehničkog instituta Košice za 2020. godinu. Njegovo ime se nalazi na spisku spoljašnjih studenata koji su te godine bili na doktorskim stuidijama.

I sam Siniša Mali je u svojoj biografiji na sajtu Ministarstva finansija piše da je u septembru 2020. upisao je doktorske studije na Tehničkom univerzitetu u Košicama u Slovačkoj, gde je pohađao studijski program „Finansije“. U avgustu 2022. godine je položio takozvani „dissertation exam“ kojim se odobrava tema za doktorski rad, a u junu 2023. je odbranio doktorsku tezu pod nazivom „The Flypaper Effect in the Republic of Serbia“.

Što se tiče njegovog doktorata koji je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, diploma mu i dalje nije uručena, a prema poslednjim informacijama koje je objavio Danas, ceo slučaj je vraćen na fakultet na kojem je odbranio tezu. Pitali smo nadležne na Beogradskom univerzitetu dokle se stiglo sa procedurom. Odgovor čekamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari