"Slučaj" Siniše Malog se vraća na FON: Zašto epilog slučaja plagiranog doktorata nije na vidiku? 1Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Slučaj“ osporene doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog vraća se na Fakultet organizacionih nauka (FON), na kome je Mali odbranio svoj doktorat 2013. godine, nezvanično saznaje Danas.

Posle odluka Upravnog suda koji je poništio rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu i na osnovu njega donetu odluku Senata UB o poništenju diplome doktora nauka Siniše Malog, i predmet vratio na ponovno odlučivanje nadležnom organu, o „slučaju“ ministra finansija ponovo će odlučivati FON.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, očekuje se da Odbor za profesionalnu etiku postupi po odluci Upravnog suda i predmet vrati FON-u, koji bi, kako se spekuliše, proceduru nastavio po propisima koji su važili u trenutku kada je ministrov doktorat osporen.

To praktično znači da Fakultet ne bi postupao po Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova budući da je Ustavni sud presudio da na „slučaj“ Mali nije mogao biti retroaktivno primenjen ovaj pravilnik jer je donet nakon što je postupak pokrenut.

Naši izvori kažu da je i u vreme kada je ova tema postojala bilo slučajeva plagijata i da su oni rešavani na isti način kao što su odobravane doktorske disertacije, a ta procedura podrazumeva izjašnjavanje komisije na nivou fakulteta, zatim nastavno-naučnog veća fakulteta i na kraju odgovarajućeg veća naučnih oblasti i Senata.

Nakon što je osporen doktorat Siniše Malog, Komisija FON-a u kojoj su bili njegov mentor Ondrej Jaško, profesorka FON-a Slađana Barjaktarović Rakočević i profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin, je u svom novom izveštaju 2014. konstatovala da disertacija ima naučne doprinose koji su nesporni i taj izveštaj je usvojilo NN veće FON-a.

Međutim, Veće naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka u decembru 2014. nije prihvatilo taj izveštaj i prema mišljenju nekih članova akademske zajednice, time je trebalo da bude stavljena tačka na ceo slučaj.

Umesto da Senat potvrdi odluku Veća, procedura se naredne, 2015. godine nastavlja.

Na sednici Proširenog rektorskog kolegijuma se razmatra dopis Veća naučnih-oblasti pravno-ekonomskih nauka upućen Senatu, potom Komisija FON-a na proleće te godine dostavlja Univerzitetu proširenu u dopunjenu verziju izveštaja, da bi sve rezultiralo zaključkom Proširenog rektorskog kolegijuma da se Veće naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka ponovo izjasni o izveštaju Komisije FON-a i da o tome obavesti Senat.

Veće to nije želelo da učini dok se ne donese opšti akt koji reguliše postupak i tela za utvrđivanje plagijata, nakon čega je UB krenuo u izradu Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova po kome se u nastavku postupka odlučivalo.

Upućeni kažu da je cela priča od starta pogrešno vođena, pa su neke ranije sporne odluke Univerziteta i dovele do toga da ovaj slučaj ni posle skoro devet godina nije završen.

Da se epilog neće videti skoro ukazuje to što se sada predviđa da se postupak vodi po propisima koji su važili pre donošenja Pravilnika, a taj dokument je donet upravo zbog toga što nije postojala jasna procedura.

Zato se očekuje da će u narednom periodu sve odluke koje budu donošene biti mnogo lakše za obaranje, pa je neizvesno kada bi postupak mogao da se okonča.

Ipak, naši izvori napominju da je suština u ovom slučaju završena – dva saziva Senata su svojim glasanjem o poništavanju diplome doktora nauka Siniše Malog rekla šta misle o njegovom doktoratu, a sada se traži način da se zadovolji forma.

Sagovornici Danasa ističu i da FON u ponovnom odlučivanju može da se osloni na nalaze stručne komisije, iako je formirana po Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja, a koja je uočila da postoje izvesna odstupanja od akademskih pravila citiranja.

Podsećaju da se situacija na FON-u od 2014. do danas promenila i da mnogi zaposleni na toj visokoškolskoj ustanovi žele da se ovaj slučaj što pre okonča, jer je Fakultetu doneo dosta negativnog publiciteta.

Univerzitet bez komentara

Redakcija Danasa je u više navrata tražila informaciju od Univerziteta u Beogradu o tome na koji način će postupak biti nastavljen, ali odgovor nismo dobili. Obraćali smo se i predsedniku Odbora za profesionalnu etiku, profesoru Pravnog fakulteta Vuku Radoviću, ali ni on nije odgovorio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari