Siniša Mali se žalio Ustavnom sudu zbog doktorata 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali pokrenuo je inicijativu pred Ustavnim sudom za ocenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih akata Univerziteta u Beogradu, koji se izmedju ostalog odnose na postupak oduzimanja zvanja zbog izrečene mere javne osude i postupak utvrdjivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova.

Iz Ustavnog suda su danas za Nova.rs potvrdili da su toj instituciji podnete dve inicijative o usaglašenosti akata univerziteta sa zakonom i ustavom, od kojih je jednu podneo advokat Dušan Tomić iz Beograda, koji je, kako piše taj portal, angažovan u kancelariji Igora Isailovića koji se ranije pominjao kao advokat Siniše Malog.

Advokat je za taj portal potvrdio da je podneo inicijativu u ime aktuelnog ministra finansija, kome je zbog plagiranja oduzeto zvanje doktora.

Ustavni sud doneo je 14. jula odluku u kojoj uredjuje proceduru oduzimanja zvanja zbog izrečene mere javne osude, jer „nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom“, i da visokoškolske ustanove ne mogu da oduzimaju zvanje, a mediji su ocenili da to „znači da bi ministru finansija Siniši Malom trebalo da bude vraćen doktorat“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari