Ivanka Popović: Posebno uznemirujuće kada se seksualno uznemiravanje dešava u obrazovnim institucijama 1foto FoNet Milica Vučković

Na Univerzitetu u Beogradu je oduvek bilo priča o neprimerenom ponašanju nekih nastavnika i saradnika i u par navrata su dekani reagovali u okviru svojih nadležnosti. Mislim da ova pojava na Univerzitetu nije raširena više nego u bilo kom drugom segmentu našeg društva, ali je posebno uznemirujuće kada se seksulano uznemiravanje ili zlostavljanje dešava u obrazovnim institucijama, kaže za Danas profesorka Ivanka Popović, bivša rektorka Beogradskog univerziteta.

To je rekla odgovarajući na pitanje da li je tokom svog mandata bila upoznata sa nekim konkretnim slucajevima seksualnog uznemiravanja i seksualnog nasilja na fakultetima i da li ima bilo kakvih pokazatelja u kojoj meri je ova pojava prisutna na Univerzitetu u Beogradu.

Kako je Danas ranije pisao, društvenim mrežama šire se ispovesti anonimnih studentkinja Arhitektonskog fakulteta koje opisuju situacije seksualnog uznemiravanja, od toga da su bile izložene nepristojnim i neprimerenim komentarima, fizičkim dodirima i gestovima jednog profesora zbog kojih su se osećale nelagodno.

Senat Univerziteta u Beogradu je u julu 2021. godine usvojio Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja, a prema rečima Popović, u septembru i početkom oktobra 2021. godine održane su prve obuke za poverenike.

– Obuka se nastavlja i upravo se 6. i 7. juna (danas i sutra prim. aut.) održava sledeći ciklus obuke za poverenike. Ovakav Pravilnik je neophodan radi obezbeđivanja sigurnog okruženja za rad za sve članove akademske zajednice. Iako je drugim dokumentima Univerziteta predviđena zaštita i od seksualnog uznemiravanja, razrađena procedura nije postojala, što je iniciralo donošenje Pravilnika – navodi Popović.

Povodom anonimnih objava na društvenim mrežama i medijskih napisa o seksualnom uznemiravanju studenata, rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu saopštio je da „osuđuje sve vidove nasilja, uključujući sve oblike seksualnog uznemiravanja“.

„Univerzitet u Beogradu je u prethodnom periodu preduzeo sve radnje kako bi regulisao pravni okvir za sprečavanje seksualnog zlostavljanja. Nedavno je donet i Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu u Beogradu. Njime su definisane mere za njegovo sprečavanje kao i postupak zaštite od seksualnog uznemiravanja. Na svim fakultetima i institutima Univerziteta u Beogradu postoje poverenici za ravnopravnost, zaduženi za prevenciju i sprečavanje seksualnog uznemiravanja zaposlenih i studenata, kao i za suzbijanje svakog oblika diskriminacije, a posebno po osnovu pola, roda, rodnog identiteta i seksualne orijentacije“, navedeno je u saopštenju.

Ona dodaje da bi postojanje Pravilnika i definisanje posledica nedoličnog ponašanja trebalo da obeshrabri potencijalne počinioce, a
da članicama Univerziteta, gde postoje saznanja o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju, omogući da se reaguje.

– Naravno, realizacija propisa je moguća samo ako akademska zajednica bude spremna da ih primenjuje – kaže bivša rektorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari