Zoran Ivošević, nekadašnji sudija Vrhovnog suda, izjavio je danas za N1 da se u Savamali „dogodila hajdučija“, da je to ozbiljan dokaz da u Srbiji skoro da nema vladavine prava i da je taj predmet u čekanju na zastarelost.

Ivošević je rekao da političari znaju šta će biti sa slučajem Savamala, kao i tužilac koji o tome treba da odlučuje. Kad se to dogodilo to je bila prava hajdučija, upadaju ljudi, usred noći, u fantomkama, lišavaju slobode neke ljude, ruše imovinu, podseća Ivošević i kao poseban problem navodi to što policija nije došla na poziv.

Policija je po zakonu dužna da brine o životu i imovini ljudi, rekao je on. Ivošević je podsetio da je premijer vrlo brzo rekao da je kriv vrh gradske vlasti, a da i pored toga javni tužilac ćuti.

Taj tužilac je pod uticajem politike, pa se vade na tog tužioca, pa svi čekamo. Ja mislim da je taj predmet u čekanju na zastarelost. A, žele da se taj slučaj zaboravi, i to ne služi na čast ovoj zemlji, rekao je Ivošević.

To je ozbiljan dokaz da u ovoj zemlji nema vladavine prava i pravne države i da ovde vladaju ljudi, a ne pravo i to je ozbiljan problem za zemlju koja ide ka Evropskoj uniji, predočio je Ivošević.

Upitan da li će pregovori u okviru Poglavlja 23 doprineti poboljšanju vladavine prava, Ivošević je rekao da bi voleo da to bude sličaj, ali da sumnja.

Evo zašto – ni EU nije iskrena u tome i oni bi sada mogli da kažu: vi ne ispunjavate prvi uslov, vladavine prava u vašoj zemlji nema. Zašto? Zato što kršite vlastiti Ustav, objasnio je on.

U našem Ustavu piše da se organizacije lokalne samouprave, policije, sudstva, tužioca, izbora regulišu zakonima Srbije, a ne zakonima Kosova. A mi smo napravili Briselski sporazum, u kom piše da se to reguliše njihovim zakonima… Pa povredili smo naš Ustav, a to je povreda vladavine prava, dodao je Ivošević i dodaje da EU nije iskrena i da o tome ćuti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari