Iz inostranstva bi se vratilo 70 odsto studenata po završetku školovanja 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Oko 70 odsto srpskih studenata koji studiraju u inostranstvu žele da se vrate u Srbiju po završetku školovanja, izjavio je danas u Beogradu predsednik Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSI) Aleksandar Ljubomirović, uz podatak da se na stranim univerzitetima školuje više od 30.000 studenata iz Srbije.

Studenti žele da se vrate, ali se plaše zbog nedostatka kontakata i iskustva, loše unutrašnje situacije. Vratili bi se ako bi postojali uslovi, rekao je Ljubomirović.

On je naveo podatak da OSI okuplja oko 10.000 studenata, a rezultati ankete u kojoj je učestvovalo 1.000 članova te organizacije pokazuju da 30 odsto ne želi da se vrati u Srbiju, navodeći kao obrazloženje materijalne razloge, frustraciju, nestabilnu situaciju u državi.

Uvek smo tu da bi pomogli, iz političkih ili ličnih razloga. Jednog dana treba da se vratimo i menjamo Srbiju na bolje, izjavio je Ljubomirović posle sastanka članova OSI sa ministrom rada i zapošljavanja Zoranom Đorđevićem. Imamo ljude koji žive u inostranstvu, neki žele da odu, drugi ne žele da se vrate. To je realnost, čiji su uzrok i posledica u devedesetim godinama, rekao je Рorрević, uz konstataciju da mladi napuštaju i mnogo razvijenije zemlje od Srbije. Nije uzrok samo materijalni problem, niti nestabilnost, ocenio je Đorđević.

On je izjavio da je Vlada pokrenula niz aktivnosti radi podsticanja povratka mladih, navodeći kao primer efikasniju nostrifikaciju diploma. Taj postupak je bio dug i nepredvidiv, ali to više neće biti problem, rekao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari