Čuvari u specijalnom rezervatu prirode u kanjonu reke Uvac pronašli su u vodi Uvačkog jezera povređenog mladunca beloglavog supa. Ptićje smešten na oporavak, a zaposleni u preduzeću „Rezervat Uvac“ dali su mu ime Mile, po liku koga glumac Zoran Cvijanović, sadašnji savetnik potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića za pitanja ekologije, igra u seriji „Mile protiv tranzicije“.

– Pored Hrvoja, koji je u kanjon Uvca tokom ratnih dešavanja na kratko izbegao sa ostrva Cres u Hrvatskoj, Njegoša, Grge, Bravara i Darka, među stanarima kolonije beloglavog supa u kanjonu Uvca, jedne od poslednjih u ovom delu Evrope, sada će biti i jedan Mile. Glumac Zoran Cijanovićje, inače, čest gost kanjona reke Uvac i na ovaj način smo želeli da mu odamo priznanje za sve što je do sada uradio na zaštiti prirode u ovom delu Srbije – kaže Slobodan Ljubojević, direktor preduzeća „Rezervat Uvac“ koje gazduje zaštićenim prirodnim dobrom u kanjonu reke Uvac u kome obitava oko 300 beloglavih supova.

Ptića nejakih krila, koji se jesenas prvi put vinuo iz gnezda, nasilno je, kako se pretpostavlja, prizemljio jak vetar koji većdanima duva u ovom delu Srbije. Povređenom mladuncu beloglavog supa pripala je čast da kao prvi stanar „pusti u rad“ žičani kavez – volijeru, odakle će nakon oporavka biti vraćen u prirodu. „U izgradnju volijere za smeštaj povređenih ptica, republički Eko fond nedavno je uložio oko 800.000 dinara. Objekat sagrađen na Rastokama, kod hidrocentrale „Uvac“, poslužiće na proleće i kao karantin za ptice donete iz Španije u okviru velikog projekta povratka crnog lešinara na naše prostore“, kaže Ljubojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari