Na Staru planinu vratili se beloglavi supovi 1Foto: Udruženje "Jadovnik" Prijepolje

Na području Stare planine zabeleženo je prisustvo velikog broja beloglavih supova, naše najveće ptice, čija se celokupna populacija gnezdi isključivo na jugozapadu Srbije.

Na nebu iznad Stare planine 18. jula prebrojano je najmanje 11 jedinki beloglavog supa, kao i jedna jedinka crnog strvinara. S obzirom na ovako veliki broj ptica, pretpostavlja se da su pronašle odgovarajući izvor hrane, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako su naveli, Zabeležena je i jedna jedinka crnog strvinara, vrste lešinara koja se u Srbiji već više od pola veka vodi kao regionalno iščezla.

„Brojnost beloglavih supova je poslednjih dvadesetak godina u porastu zahvaljujući veštačkim hranilištima, te sada u Srbiji imamo stotinak parova. Međutim, vrsta koja je nekada bila široko rasprostranjena sada ima gnezdeće parove samo u jugozapadnom delu Srbije. Crni strvinar se nažalost nije oporavio i već 60 godina se ne gnezdi u Srbiji. Verovatnoća da se to desi u sledećih par godina je velika, jer su kolege iz Bugarske odradile veći deo posla time što su pustili jedinke ove vrste u divljinu”, kaže Slobodan Marković, ornitolog DZPPS-a.

On je objansio da je zahvaljujući višedecenijskom radu ornitologa iz Bugarske i Španije, u susednoj Bugarskoj višestruko povećana populacija beloglavog supa, smanjeno je opadanje populacije bele kanje, dok je u prirodu vraćen crni strvinar koji se uveliko gnezdi u prirodi, od čega jedan par na svega nekoliko kilometara od granice sa Srbijom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari