Iz Šodroš survajver kampa čekaju na najavljeni početak radova: Nismo spremni da odustanemo, bez obzira na represiju 1Foto: Danas/A. L.

„Koridori Srbije“ prijavili su početak radova na gradnji privremenog mosta sa saobraćajnicama, radi izgradnje novog mosta između Novog Sada i Sremske Kamenice, za 15. decembar. Iz Šodroš survajver kampa tim povodom poručuju za Danas da od svojih zamisli ne odustaju.

Mašine bi se rebale pojaviti pojaviti na delu Kameničke ade gde još od polovine oktobra traje razminiranje terena, koje radi firma „Milenijum tim“, odnosno na obali sa kameničke strane koja je ograđena već devet meseci.

Nina Ciganović iz Šodroš survajver kampa kaže za Danas da su očekivali ovakav razvoj događaja, budući da se jednom odustalo od zahteva, jednom je postupak obustavljen, dva puta odbačen.

“Ono što je bitno naglasiti da osim kampa paralelno teče i institucionalna borba u koju je uključeno više organizacija. Sveti Dunav prikuplja dodatnu dokumentaciju za žalbu na osnovu Bernske konvencije, podneli smo Sektoru unutrašnje kontrole prigovor na postupanje policijskih službenika za 23.10.2022. Skoro je završena i pritužba za 18.10.2022. jer smo ustanovili da je CRBC kompanija počela radove neispunivši sve uslove propisane zakonom, a nisu ispoštovali ni obaveze iz Rešenja o privremenoj građevinskoj dozvoli”, kaže ona.

Pitanje je je dodaje i ko je izdao naredbu oficiru policije Dejanu Cvejanovu da upotrebi silu prema građanima koji su se sa razlogom protivili početku radova, štiteći zakone i ustavni poredak Republike Srbije.

“Mi smo upozoravali na to da CRBC nema kompletnu dokumentaciju za početak radova, no oni su odbijali da nas saslušaju, odgovor je bio da nije njihovo da procenjuju da li je dokumentacija kompletna ili ne. Bii su vrlo grubi, što su svi mogli da vide na snimcima, privodili su bez ikakvog razloga prisutne građane, šutali, udarali štitovima, žene udarali po grudima”, nastavlja Ciganović.

Ističe da su kinesku kompaniju kao krivca za nezakonitu seču označili i podizvođači koje su angažovali, a još uvek se inspekcija nije oglasila po tom pitanju.

Kako smatra, postoji kontinuitet u izigravanju propisa, a ispostavilo se da policija štiti takvu vrstu poslova i to ona najbrutalniji mogući način.

“Kamp je i dalje aktivan, aktivnosti su usled lošijeg vremena smanjene, a pripreme za dolazak mašina su u toku. Kamperi nisu spremni da odustanu, bez obzira na niske temperature i represiju“, zaključila je ona.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari