Baskijska separatistička grupa ETA saopštila je da će se njena kampanja nasilja nastaviti sve dok ne postigne svoj cilj – otcepi baskijski region Španije. Saopštenje, prvo od kada je grupa narušila primirje u junu, očigledan je dogovor na nedavni talas hapšenja pripadnika ETA. Separatistička grupa je izjavila da je odgovorna za brojne manje napade u poslednja tri meseca.

Baskijska separatistička grupa ETA saopštila je da će se njena kampanja nasilja nastaviti sve dok ne postigne svoj cilj – otcepi baskijski region Španije. Saopštenje, prvo od kada je grupa narušila primirje u junu, očigledan je dogovor na nedavni talas hapšenja pripadnika ETA. Separatistička grupa je izjavila da je odgovorna za brojne manje napade u poslednja tri meseca. Baskijska grupa je optužena za više od 800 ubijenih ljudi u proteklih 40 godina. ETA je u jučerašnjem saopštenju obećala da će „napasti sve španske državne strukture“. Cilj akcija jeste „postizanje demokratskih uslova koji bi omogućili odbranu svih političkih projekata“, kaže se u saopštenju. ETA je navela da nije odgovorna za neuspele mirovne razgovore s madridskom vladom, optužujući ih za pokušaj „deaktiviranja baskijskog nezavisnog pokreta“.
Kejptaun – Opozicioni lideri Južne Afrike osudili su juče hapšenje gradonačelnice Kejptauna Helen Zile kao akt koji podseća na aparthejd. Zilova je uhapšena pošto je predvodila protest protiv trgovine droge u Kejptaunu.
Policija je saopštila da je marš bio ilegalan. On je izjavila da je njeno hapšenje bilo političko, a jedan zvaničnik partije pitao je policiju zbog čega su uhapsili nju, a ne trgovce drogom.
Lider Demokratske alijanse izjavila je da planira da podigne tužbu protiv policije. „Poslednji put bila sam svedok ovakvog postupanja s ljudima tokom antiaparthejd protesta“, izjavila je ona po oslobađanju. Policija kaže da su Zilova i osam drugih dužni da se danas pojave u sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari