Irak je juče potpisao sporazum o zabrani svih nuklearnih eksplozija. Organizacija koja upravlja složenim ugovorom o zabrani nuklearnog testiranja kaže da je Irak 179. zemlja koja je poptisala zabranu. Ipak, da bi sporazum stupio na snagu, moraju ga ratifikovati i poptipisati 44 države koje su 1996.

Irak je juče potpisao sporazum o zabrani svih nuklearnih eksplozija. Organizacija koja upravlja složenim ugovorom o zabrani nuklearnog testiranja kaže da je Irak 179. zemlja koja je poptisala zabranu. Ipak, da bi sporazum stupio na snagu, moraju ga ratifikovati i poptipisati 44 države koje su 1996. učestvovale na Konferenciji o razoružanju i imaju ili su imale nuklearne reaktore u to vreme. Ukupno 35 zemalja ratifikovalo je do sada sporazum, uključujući i Britaniju, Francusku i Rusiju.
Islamabad – Glavna opoziciona partija Pakistana juče je podržala kandidaturu Asifa Alija Zardarija, udovca bivše premijerke Benazir Buto, za predsednika, dok se borba za vlast nakon ostavke Perveza Mušarafa intenzivira. Zardari predvodi najveću partiju u vladajućoj koaliciji, čija je inicijativa za impičment Mušarafa navela pouzdanog američkog saveznika da se povuče nakon devet burnih godina koje je proveo na vlasti. Podrška opozicije će učvrstiti poziciju Zardarija u borbi s koalicionim partnerom Navazom Šarifom za kandidata za predsednika kao i zbog jenog čak hitnijeg pitanja, a to je vraćanje sudija na funkcije koje je Mušaraf otpustio. Lider Pokreta Mutahida Kvami (MQM) Hajder Razvi je izjavio da njegova partija želi Zardarija za predsednika zbog njegovih požrtvovanja u prošlosti i „mudrosti i vizije“ koju je pokazao tokom smene Mušarafa s vlasti.
La Paz – Pripadnici opozicije u Boliviji sukobili su se s pristalicama levičarski orijentisanog predsednika Eva Moralesa tokom opštih protesta u zemlji zbog njegove politike. Nekoliko stotina policajaca izašlo je na ulice grada Santa Kruz kako bi ugušili sukobe. Policija je bacala suzavac na masu. Demonstranti koji su nosili bejzbol palice i štitove sukobili su se s Moralesovim pristalicama u siromašnom delu grada. Lokalna televizija je prikazivala sukobe omladine s policijom i novinarima u ostalim delovima grada. Aktivisti u pet od devet bolivijskih regiona započeli su proteste zbog planova Moralesa da prihode od prirodnog gasa podeli sa siromašnijim provincijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari