Indijski premijer Manmuhan Sing izjavio je juče da je ta država dobila dozvolu da testira nuklearno naoružanje, u skladu s nuklearnim sporazumom sa SAD. Ipak, indijski zakonodavci protive se tom sporazumu i traže da se on odbaci.
U Indiji se mnogi protive tome jer ne žele uspostavljanje bliske saradnje sa SAD, ističući da bi ugovor omogućio Vašingtonu da vodi glavnu reč u spoljnoj politici Nju Delhija, kao i da bi to imalo štetne posledice po nuklearni program te države.

Indijski premijer Manmuhan Sing izjavio je juče da je ta država dobila dozvolu da testira nuklearno naoružanje, u skladu s nuklearnim sporazumom sa SAD. Ipak, indijski zakonodavci protive se tom sporazumu i traže da se on odbaci.
U Indiji se mnogi protive tome jer ne žele uspostavljanje bliske saradnje sa SAD, ističući da bi ugovor omogućio Vašingtonu da vodi glavnu reč u spoljnoj politici Nju Delhija, kao i da bi to imalo štetne posledice po nuklearni program te države. Premijer Manmuhan Sing odbacio je takve navode prilikom obraćanja indijskim zakonodavcima i ponovio da će zahvaljujući sporazumu ta država dobiti veću ulogu na međunarodnoj političkoj sceni. „To je još jedan korak na našem putu da zauzmemo mesto na međunarodnoj političkoj sceni koje nam pripada“, rekao je on. Indijski premijer je istom prilikom istakao da sporazum ni na koji način neće ugroziti nuklearni program te države. „Taj program ne ograničava, usporava, niti smanjuje našu nezavisnost i potencijale“, istakao je on. Sing je rekao da Indija zadržava pravo da „u budućnosti obavlja nuklearne testove ukoliko to bude u njenom interesu“, ali da će i dalje slediti zabranu nuklearnih proba koja je stupila na snagu 1998. Posle njegovog govora zakonodavci iz opozicione Hindu nacionalističke stranke, kao i pripadnici komunističke partije, istakli su da podržavaju Singa, ali da se protive sporazumu.
Gaza – U Gazi je juče izbio protest nekoliko stotina protivnika ekstremističke organizacije Hamas koji su na glavnom gradskom trgu uzvikivali da žele slobodu. Pripadnici oružanih snaga su motkama i puškama tukli okupljene demonstrante, od kojih je većina pristalica pokreta Fatah koji podržava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Hamas je preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze pre dva meseca, posle petodnevne žestoke borbe sa snagama odanim predsedniku Abasu. Odmah potom izdato je naređenje o „zabrani svih javnih okupljanja za koje nije izdata dozvola“. Pripadnici te organizacije onemogućili su prolaz određenom broju autobusa koji su prevozili demonstrante i zaplenili zastave Fataha. Uprkos tome, gotovo 300 ljudi uspelo je da se probije kroz policijske kordone i demonstrira dvadeset minuta, uzvikujući „želimo da se čuje naš glas“, posle čega su bili primorani da završe protest. Lokalna policija uhapsila je nekolicinu demonstranata i fotoreporterima i kamermanima koji su želeli da prenesu izveštaj s demonstracija zaplenila opremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari