Saveznici iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada optužili su medije za pokušaj smene predsednika „jezivim pučem“, podstičući time strah od novog gušenja opozicionih listova i veb sajtova.
Optužbe predsednikovih savetnika podudaraju se sa otkrićima da je Ahmadinedžad ovlastio svoje pomoćnike da formiraju specijalni tim za borbu protiv „sramne propagande protiv vlade“.

Saveznici iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada optužili su medije za pokušaj smene predsednika „jezivim pučem“, podstičući time strah od novog gušenja opozicionih listova i veb sajtova.
Optužbe predsednikovih savetnika podudaraju se sa otkrićima da je Ahmadinedžad ovlastio svoje pomoćnike da formiraju specijalni tim za borbu protiv „sramne propagande protiv vlade“. Postoje i kritike nekih reformista i liberalnih medija na račun Ahmadinedžada, jer nije uspeo da ispuni neka izborna obećanja o prosperitetu već umesto toga dalje srozava ekonomiju i povećava inflaciju. Mohamed Džafar Behdad, savetnik Ahmadinedžada za komunikacije, izjavio je da će vlada „izaći iz čaure“ kako bi se obračunala sa svojim neprijateljima. „Naši suparnici i mi želi da odbranimo vladu od prljavih neprijatelja“. „Postoje naznake da štampa planira prljavi puč“, izjavio je ministar za kulturu Mohamad Hosein Safar Harandi. „Kada mi kažu prljavi puč, to znači da se osoba kreće pravcu rušenja sistema“. Međutim, Mohamad Atrianfar, liberalni komentator izjavio je: „Vlada je besna jer mediji vide razlike između svojih slogana i predstava. Ali broj kritični nastrojenih listova veoma je mali i ne može da nosi nikakav puč protiv vlade“.
London – Generalni sekretar Interpola Ronald Noble izjavio je juče da Britanija nije delila nikakve informacije iz istrage povodom tri neuspela bombaška napada, navodeći da London time odražava otpor da se pridruži globalnim naporima u borbi protiv terorizma. „Nismo dobili nije jedino ime, otisak prsta, telefonski broj, adresu, ništa iz Velike Britanije, povodom nedavnih neuspelih terorističkih napada“, izjavio je Noble. Detektivi iz tri zemlje sarađuju u slučaju nedavnih neuspelih napada u Londonu i Glazgovu u Škotskoj. Policija u Australiji juče je zatražila od sudije dodatno vreme za saslušanje indijskog doktora uhapšenog u Brisbejnu, a koji je povezan sa napadima u Britaniji. Indijski istražitelji zaplenili su kompjuter koji pripada čoveku osumnjičenom za napade u Glazgovu, saopštio je juče visoki policijski zvaničnik. Osam osumnjičenih nalazi se u zatvoru, od čega je njih sedmoro u Britaniji a jedan u Australiji. Jedan od njih već je osuđen a to je Bilal Abdulah, irački doktor. Većina osumnjičenih radila je u britanskoj zdravstvenoj službi i potiče iz zemalja sa Bliskog Istoka i Indije. Noble je izjavio da Britanija, kao i većina zemalja nije doprinela listi Interpola od sedam miliona izgubljenih ili ukradenih pasoša.
Tokio – Prema istraživanju javnog mnjenja koje je protekle nedelje sproveo časopis Asahi, a čiji su rezultati objavljeni juče, sve je veći broj onih koji se ne slažu sa politikom vlade na čijem čelu se nalazi Šinzo Abe. Taj gubitak popularnosti mogao bi da navede čelnike Abeove Demokratske stranke da zatraže da on podnese ostavku sa mesta predsednika neposredno uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani 29. jula.
Telefonsko istraživanje pokazalo je da 51 odsto od 1065 ispitanika ne daje podršku aktuelnoj vladi, što je tri odsto više u odnosu na prethodna istraživanja. Takva situacija posledica je nedavnih skandala za koje je vlada glavni krivac, a u koje spada i gubitak podataka o penzionim korisnicima, čime je naneta šteta milionima ljudi, kao i prošlonedeljna ostavka ministra odbrane, koji je pokrenuo lavinu negodovanja izjavom da su bombardovanja Hirošime i Nagasakija u avgustu 1945. bila „neizbežna“. Abe je morao da produži sezonu parlamentarnih zasedanja kako bi se usvojio zakon kojim bi se, bar delimično, popravila situacija vezana za penzioni fond. Oko trećina ispitanika pozitivno gleda na taj premijerov postupak, dok se 56 odsto ne slaže sa time. Istovremeno sa objavljivanjem tih rezultata najjača opoziciona partija Demokratska stranka iznela je u javnost svoj politički program kojim sa predviđa niz reformi. Najnoviji skandal vezan za vladu iznet je na videlo proteklog vikenda . Tom prilikom obelodanjeno je da je ministar poljoprivrede Norihiko Akagi proteklih 10 godina iz partijskog budžeta izdvojio 90,000,000 jena i uplatio na račun jednog političkog pokreta na čijem čelu su se nalazili njegovi roditelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari