Predsednik SAD Džordž Buš i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer sastali su se na ranču američkog šefa države kako bi razgovarali o misiji na Kosovu, porastu nasilja u Avganistanu i odbrambenom raketnom sistemu SAD u Evropi. Buš je sa suprugom Lorom dočekao Shefera i njegovu suprugu Žanin koji su u nedelju uveče na ranč američkog predsednika stigli helikopterom.

Predsednik SAD Džordž Buš i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer sastali su se na ranču američkog šefa države kako bi razgovarali o misiji na Kosovu, porastu nasilja u Avganistanu i odbrambenom raketnom sistemu SAD u Evropi. Buš je sa suprugom Lorom dočekao Shefera i njegovu suprugu Žanin koji su u nedelju uveče na ranč američkog predsednika stigli helikopterom. Državni sekretar SAD Kondoliza Rajs i sekretar odbrane Robert Gejts takođe su prisustvovali radnoj večeri u Bušovoj rezidenciji u Teksasu, gde će glavna tema, pretpostavlja se, biti nasilje u Avganistanu. Prema podacima NATO, SAD i avganistanskih vlasti više od 1.600 ljudi poginulo je ove godine u sukobima u Avganistanu. „To je za nas prioritet na humanitarnom nivou“, rekao je portparol Bele kuće Toni Frato povodom velikog broja civilnih žrtava u sukobima u Avganistanu. Kako je najavljeno, dvojica zvaničnika razgovaraće i o ulozi NATO na Kosovu. SAD podržavaju usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti UN o nadgledanoj nezavisnosti za Kosovo.
Moskva – Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je juče svojoj vladi da „intenzivira dijalog“ s Evropskom unijom povodom poljoprivredne trgovine, uključujući i svađe povodom uvoza poljskog mesa, spor koji je blokirao razgovore o postizanju sporazuma između Moskve i EU, prenela je ruska novinska agencija. Četiri dana posle „hladnog samita“ EU-Rusija koji nije doveo do sporazuma već je izbacio na površinu nesuglasice u odnosima između dve strane, očigledno je uticao na napore da se reše svađe koje su produbile odnose Moskve sa Zapadom. Putin je izjavio da bi „interese naših partnera trebalo ozbiljno uzeti u obzir, uz pomirljiviji jezik od onoga koji su ruski zvaničnici koristili nedavno u komentarima o raspravi povodom uvoza mesa iz Poljske. „Moramo tragati za rešenjem i tražim od vas intenziviranje dijaloga“, izjavio je Putin. „Ovo mora da bude učinjeno. Neophodno je depolitizovati ova pitanja i rešiti probleme na profesionalan način“, izjavio je Putin. Poljska je besna još od 2005. od kada je Rusija zabranila uvoz poljskog mesa, pa je sprečila EU da započne razgovore s Rusijom o dugo odlaganom sporazumu o partnerstvu koji bi zamenio deceniju star dogovor i poboljšao saradnju.
Jerusalim – Izrael će „prvom prilikom“ likvidirati vođu Hamasa u egzilu Haleda Mešala, rekao je juče izraelski ministar za unutrašnju bezbednost Avi Dihter. „To je više nego legitiman cilj i ja sam ubeđen da ćemo ga se prvom prilikom otarasiti uprkos težini zadatka“, rekao je Dihter za izraelski vojni radio. On je dodao da je teškoća u tome što je Mešala daleko od Izraela. „Ali, mi smo već jednom pokušali da ga se otarasimo i on zna proceduru“, rekao je izraelski ministar za unutrašnju bezbednost. Izrael je pokušao da ubije Mešala 1997. u Amanu, u Jordanu, ali je operacija bila neuspešna. „On nigde nije siguran, ni u Damasku (gde živi u egzilu) ni drugde. On to vrlo dobro zna“, rekao je Dihter. Upitan o namerama Izraela u vezi s palestinskim premijerom iz redova Hamasa Ismailom Hanijehom, on je podsetio da je Izrael pokušao da ga likvidira 2004. godine, iste godine kada je ubijen osnivač Hamasa šeik Ahmed Jasin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari