Glavna pobunjenička grupa u Nigeriji – Pokret za emancipaciju delte reke Niger, digla je danas u vazduh tri velika naftovoda i najavila nove napade. Pokret je saopštio da je napao i uništio tri velika naftovoda u državi Bajelsa, u oblastima Bras i Akasa. „Borci Pokreta za emancipaciju delte Nigera napali su i uništili tri velika naftovoda.

Glavna pobunjenička grupa u Nigeriji – Pokret za emancipaciju delte reke Niger, digla je danas u vazduh tri velika naftovoda i najavila nove napade. Pokret je saopštio da je napao i uništio tri velika naftovoda u državi Bajelsa, u oblastima Bras i Akasa. „Borci Pokreta za emancipaciju delte Nigera napali su i uništili tri velika naftovoda. Nastavićemo u nedogled s napadima na sve naftovode, platforme i postrojenja“, navodi se u saopštenju poslatog sa i-mejl adrese koju grupa često koristi. Naftovodi u Brasu snabdevaju izvozni terminal čiji je promet 200.000 barela sirove nafte dnevno.
Jerusalim – Broj arapskih stanovnika u Jerusalimu u poslednjih deset godina porastao je duplo više nego broj Jevreja u tom gradu, navodi se u izveštaju Instituta za izraelske studije u Jerusalimu. Prema prognozama Instituta Jevreji će u Jerusalimu činiti 60 odsto stanovnika 2020, odnosno biće ih za šest odsto manje nego danas, dok će arapsko stanovništvo s današnjih 34 odsto porasti na 40. U poslednjih 40 godina broj arapskih stanovnika u Jerusalimu popeo se sa 68.000 na 245.000. U istom periodu broj Jevreja se popeo s 200.000 na 475.000, koliko ih danas živi u tom gradu. Jerusalim danas ima 720.000 stanovnika.
Kufa – Najmanje 16 ljudi je ubijeno, a 70 ranjeno u napadu bombaša samoubice u šiitskom gradu Kufa, javile su agencije pozivajući se na izveštaje iračke policije. Eksplozija se dogodila oko 10 prema lokalnom vremenu u blizini restorana na otvorenoj pijaci, oko 400 metara od glavne džamije u gradu. Kufa se nalazi oko 160 kilometara južno od Bagdada. Među nastradalima ima žena i dece, budući da se u blizini mesta eksplozije nalaze škola i kancelarija gradonačelnika.
Nju Džersi – Državna policija Nju Džersija i FBI saopštili su juče da je uhapšeno šest osoba koje su rođene na prostoru bivše Jugoslavije pod optužbom da su pripremale napad automatskim oružjem na američku vojnu bazu Fort diks, javili su američki mediji. Vlasti su kod uhapšenih pronašli audio i video-snimke priprema za napad čija je meta trebalo da budu američki vojnici koji tamo izvode vežbe. Napadači su, prema navodima policijskih izvora, opisani kao „domaća ćelija“ koja nema veze s Al Kaidom. Policija je potencijalne napadače uhapsila pošto su pokušali da nabave automatske puške AK-47 kod jednog od lokalnih trgovaca oružjem. Trgovac je o tome obavestio FBI, pa su oni uhvaćeni prilikom lažne kupoprodaje. O identitetu i nacionalnosti napadača koji su živeli u gradu Čeri Hil, a od kojih su trojica opisana kao braća, znaće se više posle konferencije za novinare koja će biti održana večeras prema srednjeevropskom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari