Međunarodni krivični sud saopštio je juče da je izdao nalog za hapšenje jednog sudanskog ministra i lidera milicije Džandžavida, osumnjičenih da su počinili ratne zločine u sudanskoj provinciji Darfur. To su prvi nalozi za hapšenje koje je izdao sud i ključni su korak ka suđenju za ratne zločine u Darfuru.

Međunarodni krivični sud saopštio je juče da je izdao nalog za hapšenje jednog sudanskog ministra i lidera milicije Džandžavida, osumnjičenih da su počinili ratne zločine u sudanskoj provinciji Darfur. To su prvi nalozi za hapšenje koje je izdao sud i ključni su korak ka suđenju za ratne zločine u Darfuru. Sudanske vlasti odbile su ranije da uhapse i predaju sudu osumnjičene, a ostalo je nejasno da li će se ijedan od njih dobrovoljno predati. „Sudije su izdale naloge za hapšenje. Kao suverena država, vlada Sudana ima pravnu obavezu da uhapsi Ahmada Haruna i Alija Kušauba“, naveo je u saopštenju glavni tužilac Luis Moreno-Okampo. U februaru, tužilac je optužio Haruna, sudanskog ministra spoljnih poslova, i Kušauba, lidera milicije Džandžavida, za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključivši ubistva, silovanja, torture i progon civila u Darfuru. Ti zločini počinjeni su između avgusta 2003. i marta 2004. nad žiteljima sela na zapadu Darfura. Sudan je, međutim, odmah odgovorio da neće predati osumnjičene.
Karakas – Zvanična Venecuela saopštila je da je preuzela kontrolu nad velikim naftnim projektima u Orinoko pojasu kao deo akcije o nacionalizaciji koju sprovodi predsednik Ugo Čaves. Mnoge od najvećih svetskih naftnih kompanija složile su se da operativnu kontrolu predaju vladi. Predsednik Čaves je, takođe, rekao da želi da izvuče Venecuelu iz Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke. On je rekao da je naredio ministru finansija Rodrigu Kabesasu da otpočne formalne procedure neophodne za povlačenje iz ova dva međunarodna tela. On je govorio o svojoj ambiciji da osnuje takozvanu Banku juga koja bi finansirala projekte u Južnoj Americi. Kada su četiri projekta u Orinoko pojasu prešla u ruke države, Čaves je okupljenim radnicima rekao da su strane naftne kompanije štetile nacionalnim interesima Venecuele. „Ovo je istinska nacionalizacija naših prirodnih resursa“, rekao je on. Državna naftna kompanija PDVSA će kontrolisati najmanje 60 odsto projekata koje su ustupile kompanije Konoko Filips, Ševron, Ekson Mobil, BP, Statoil i Total.
Džalalabad – Najmanje 75 osumnjičenih ekstremista ubijeno je prvog dana akcije pripadnika međunarodnih snaga u Avganistanu, rekao je juče britanski oficir Dominik Bidik. On je rekao da su britanski, danski i avganistanski vojnici predvođeni NATO snagama prekjuče ubili 75 pobunjenika u provinciji Helmand. Bidik, koji je tokom akcije komandovao britanskim snagama, rekao je da su vojnici zarobili više osumnjičenih ekstremista i otkrili skrovište oružja i municije. Jedan britanski vojnik ranjen je u akciji, rekao je Bidik, ne navodeći detalje. U istočnom avganistanskom gradu Džalalabadu juče je više od 500 studenata protestovalo zbog civilnih žrtava nastradalih u akcijama međunarodnih snaga u Avganistanu. Studenti su spalili lutku napravljenu prema liku Džordža Buša, osuđujući ubistvo šest civila koji su u nedelju nastradali u napadu međunarodnih snaga pod vođstvom SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari