Jednoj od vodećih ruskih liberalnih političkih partija Jabloko zabranjeno je da izađe na lokalne izbore u drugom najvećem gradu Sankt Peterburgu. Gradska izborna komisija saopštila je da je previše potpisa podrške kandidatima ove partije bilo nevažeće. Jabloko je saopštila da je odluka komisije bila pokušaj da se ućutka glas opozicije prokremaljskom opštinskom odboru.

Jednoj od vodećih ruskih liberalnih političkih partija Jabloko zabranjeno je da izađe na lokalne izbore u drugom najvećem gradu Sankt Peterburgu. Gradska izborna komisija saopštila je da je previše potpisa podrške kandidatima ove partije bilo nevažeće. Jabloko je saopštila da je odluka komisije bila pokušaj da se ućutka glas opozicije prokremaljskom opštinskom odboru. Ova stranka je takođe saopštila da će uložiti žalbu. Izbori treba da se održe 11. marta. Izborna komisija Sankt Peterburga rekla je da je blizu 12 odsto potpisa podrške kandidatima Jabloko bila proglašena nevažećim. „To je postavilo temelj za odbijanje registrovanja liste Jabloko“, rekao je zamenik predsednika Komisije Dmitrij Krasnjanskij. Predstavnici partije Jabloko su saopštili da je taj potez politički motivisan. Partija Jabloko je izgubila većinu svog uticaja od kada je Vladimir Putin postao predsednik 2000. Prema mišljenju nekih analitičara opštinski izbori u Rusiji posmatraju se kao vežba za parlamentarne izbore u decembru.
Biškek – Parlament Kirgizije odobrio je juče kandidaturu ministra poljoprivrede Azima Isabekova za novog premijera zemlje, čime su okončane dvonedeljne političke rasprave, a mnogi su strahovali da će doći do nove političke nestabilnosti u ovoj osiromašenoj državi. Poslanici su s 57 glasova za i četiri protiv izabrali Isabekova za novog premijera zemlje. Inače, ministar poljoprivrede je bliski saveznik predsednika Kurmanbeka Bakijeva koji je dugo bio zamenik šefa administracije predsednika. Isabekova je predložio sam predsednik, pošto su poslanici drugi put odbacili mogućnost vraćanja Feliksa Kulova na mesto premijera zemlje. Kulov je prošlog meseca smenjen zbog nesuglasica povodom proširenja moći predsednika. „Nemam namere da postanem predsednik. Mi u kabinetu ćemo nastojati da poboljšamo životni standard ljudi“. Isabekov je, kao i bivši premijer Kulov, iz severnog dela Kirgistana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari