Pripadnici zavađenih palestinskih frakcija Fataha i Hamasa nastavili su da razmenjuju vatru u pojasu Gaze, a njihova ubilačka borba za vlast ne pokazuje znake opadanja. U samom gradu Gaza juče rano ujutro mogli su se čuti pucnji iz ručnog automatskog naoružanja i eksplozije bombi.

Pripadnici zavađenih palestinskih frakcija Fataha i Hamasa nastavili su da razmenjuju vatru u pojasu Gaze, a njihova ubilačka borba za vlast ne pokazuje znake opadanja. U samom gradu Gaza juče rano ujutro mogli su se čuti pucnji iz ručnog automatskog naoružanja i eksplozije bombi. Od četvrtka su, u najgorem nasilju za poslednjih nekoliko meseci, život izgubile najmanje 22 osobe.
Sukobi su zaustavili nastojanja da se održe razgovori o obrazovanju vlade nacionalnog jedinstva. Svedoci su videli juče ujutro još nekoliko okršaja u gusto naseljenim ulicama Gaze, ali podataka o posledicama nije bilo. Prema poslednjim informacijama bombom je napadnuta kuća telohranitelja koji čuva funkcionera Fataha Muhameda Dalana, a u noći između subote i nedelje poginulo je pet osoba, uključujući i jednog dečaka, tokom borbi Hamasa i Fataha u severnom delu pojasa Gaze.
Poslednji sukobi izbili su posle nedelja relativnog mira. Dve frakcije pokušavale su pre obnovljenog nasilja da stvore vladu nacionalnog jedinstva kako bi ispunile zahteve međunarodnih donatora. SAD i EU zamrzle su finansijsku pomoć Palestini kada je Hamas, koji odbija da prizna državu Izrael, marta prošle godine obrazovao vladu.
Sukobljene strane su krivicu za izbijanje nasilja i prekid pregovora svalile jedna na drugu. Arapska liga, Organizacija islamske konferencije i egipatsko Muslimansko bratstvo, osudili su sukobe. „Izgovaraju reči razuma, a sukobljavanja su nastavljena“, saopštilo je Muslimansko bratstvo. Egipatske diplomate su snažnim posredovanjem pokušale da zaustave krvoproliće. Nasilje pokazuje znake širenja na Zapadnu obalu, gde se palestinska policija u subotu sukobila sa oko dve stotine pristalica Hamasa.
Jerusalim – Vlada Izraela prvi put je dobila člana kabineta muslimana kome je pripalo mesto ministra bez portfelja, saopšteno je iz kancelarije izraelskog premijera Ehuda Olmerta. Izraelski Arapin Haleb Madžadleh (53), poslanik Laburističke partije, zameniće ministra za nauku, kulturu i sport Ofipa Pinesa Paza koji je podneo ostavku prošlog oktobra u znak protesta zbog ulaska ekstremnog desničara Avigdora Libermana u vladu. Madžadleh je trebalo da preuzme resor Ofipa Pinesa Paza, ali će, pod pritiskom premijera, u prvo vreme morati da se zadovolji funkcijom ministra bez portfelja.
Kigali – Više od 8.000 zatvorenika u Ruandi, osuđenih ili onih koji još čekaju na suđenje za genocid iz 1994. godine, biće oslobođeno, saopštilo je ministarstvo pravde te zemlje. Po nalogu predsednika Pola Kagamea vlasti Ruande su još od 2003. nekoliko puta oslobađale određen broj zatvorenika zbog velikog broja osuđenika u zatvorima, a i u cilju promovisanja pomirenja. Oko 63.000 osumnjičenih za genocid nalazi se u pritvoru u Ruandi, a zvaničnici pravde smatraju da bi najmanje 761.000 ljudi trebalo izvesti pred sud zbog uloge koju su imali u stodnevnom haosu i masakru koji je usledio. U Ruandi, u kojoj živi oko 8,2 miliona ljudi, osumnjičeni čine 9,2 odsto stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari