Liban se vraća u normalu pošto su u utorak održani masovni antivladini protesti koje je predvodio Hezbolah. Ipak, ova grupa je upozorila da ne odustaju od svojih ciljeva i da će uskoro uslediti nove akcije. Hezbolah i njegovi saveznici naglasili su da će nove akcije biti drastičnije.

Liban se vraća u normalu pošto su u utorak održani masovni antivladini protesti koje je predvodio Hezbolah. Ipak, ova grupa je upozorila da ne odustaju od svojih ciljeva i da će uskoro uslediti nove akcije. Hezbolah i njegovi saveznici naglasili su da će nove akcije biti drastičnije. Dopisnici iz Bejruta javljaju da su građani Libana ipak na oprezu, naročito posle novih pretnji Hezbolaha. Premijer Fuad Saniora još uživa veliku podršku svojih saveznika iz redova sunita, hrišćana i Druza, kao i spoljnih političkih igrača SAD, Francuske i Saudijske Arabije. Gotovo cele noći buldožderi su raščišćavali nered sa ulica Libana, skupljajući ostatke zapaljenih guma, automobila i barikada. Međunarodni aerodrom u Bejrutu ponovo je juče otvoren.
Majami – Jedan od učesnika afere Votergejt, zbog koje je predsednik SAD Ričard Nikson podneo ostavku, Hauard Hant umro je juče u 88. godini. Njegov sin Ostin Hant rekao je da je Hauard preminuo posle dugotrajne bolesti. Hant se bavio različitim stvarima u životu.
Bio je vojnik u Drugom svetskom ratu, radio za CIA, bio organizator svrgavanja vlasti u Gvatemali, kao i invazije u Zalivu svinja na Kubi, ali i autor više od 80, uglavnom špijunskih, knjiga. Ipak, opstaće zapamćen po stvari za koju je uvek insistirao da nije tačna, ostaće zapamćen kao provalnik u Votergejt. Često je za života govorio da bi radije da ga zovu „konspirator Votergejta“.
Njujork – SAD su Generalnoj skupštini UN podnele nacrt rezolucije u kojoj se osuđuje negiranje holokausta. Pre nekoliko nedelja Iran je bio sponzor konferencije na kojoj su brojni učesnici doveli u pitanje likvidaciju šest miliona Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Ukupno 72 zemlje podržale su nacrt rezolucije, a među njima su zemlje Evrope, Izrael, Kanada, Novi Zeland i Australija. U dokumentu se „bezrezervno osuđuje bilo koja vrsta negiranja holokausta“ i pozivaju „sve zemlje članice da bez rezerve odbace negiranje holokausta kao istorijskog događaja (…) i aktivnosti koje su usmerene u tom pravcu“. SAD su izrazile nadu da će u petak, glasanjem u Generalnoj skupštini UN, dokument biti usvojen.
Jerusalim – Izraelski predsednik Moše Kacav obavestio je juče izraelski parlament da će uzeti odsustvo posle najave tužilaštva da će podići optužnicu protiv njega za silovanje i druge prestupe, javila je izraelska televizija Kanal dva. Ta televizija je javila da je Kacav pismom obavestio parlament da će se privremeno povući s dužnosti. Više izraelskih zvaničnika i članova parlamenta tražili su od Kacava da podnese ostavku zbog mogućnosti da protiv njega bude podignuta optužnica. Kancelarija glavnog tužioca Menija Mazuza juče je saopštila da je prikupljeno dovoljno dokaza da se podupre optužba protiv Kacava za silovanje, uznemiravanje, zloupotrebu položaja i opstruiranje pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari