Kina je upozorila predsednika Francuske Nikolu Sarkozija da se ne susretne sa duhovnim vođom Tibeta dalaj-lamom narednog meseca u Parizu. Kineski ambasador u Francuskoj Kong Kuan ocenio je da bi takav potez ozbiljno narušio odnose dveju država, budući da bi predstavljao uplitanje u unutrašnje stvari Kine.

Kina je upozorila predsednika Francuske Nikolu Sarkozija da se ne susretne sa duhovnim vođom Tibeta dalaj-lamom narednog meseca u Parizu. Kineski ambasador u Francuskoj Kong Kuan ocenio je da bi takav potez ozbiljno narušio odnose dveju država, budući da bi predstavljao uplitanje u unutrašnje stvari Kine. Kina je u više navrata optužila dalaj-lamu i njegove saradnike za organizovanje protesta protiv vlasti u Pekingu pre tri meseca i pozivanje na bojkot predstojećih Olimpijskih igara. U međuvremenu,kabinet francuskog predsednika je saopštio da će Sarkozi prisustvovati svečanom otvaranju Olimpijade u Pekingu. Ta najava predstavlja suprotnost u odnosu na ranije izjave šefa države koji je isticao mogućnost bojkota događaja zbog nezadovoljstva politikom Pekinga prema Tibetu. Ipak, Sarkozi nije želeo da precizira da li će se susresti sa duhovnim liderom Tibeta.
Istanbul – Naoružani mučkarac juče je otvorio vatru na tursku policiju koja je stražarila ispred Konzulata SAD u Istanbulu, pri čemu su stradala tri policajca. Turski i američki zvaničnici su se složili da je u pitanju bio teroristički napad. Takođe je prijavljeno da su ubijena još trojica napadača, dok je dvoje ljudi, policajac i vozač kamiona, ranjeno. Američki ambasador u Turskoj Ros Vilson i tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštili su da je obezbeđenje sedišta američkih diplomatskih misija u Turskoj odmah nakon napada pojačano. Osoblje američkog konzulata je nepovređeno i bezbedno, rekao je Vilson. Za sada nema nagoveštaja ko bi mogao biti odgovaran za napad. Bezir Atalej, ministar unutrašnjih poslova Turske, saopštilo je da policija neće otkriti identitet ubijenih napadača kao ni da li i na koj način su oni povezani sa incidentom zbog istrage koja je u toku. Video zapis koji je zabeležila bezbednosna kamera ispred Konzulata prikazuje četvoricu naoružanih bradatih mučkaraca koji izlaze iz sivog automobila da bi pucali na saobraćajca, a onda trče ka straži koja se nalazi na 50 metara, dok policija uzvraća vatru, navodi se u saopštenju novinske agencije Dogan. Pucnjava ispred Konzulata uspaničila je ljude koji su čekali u redu za vizu, dodaje agencija Dogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari