Iračke snage bezbednosti, koje su pod pokroviteljstvom trupa SAD, sprovele su opsežnu operaciju u toku noći u Amari na jugu Iraka s ciljem da istisnu grupe šiitske milicije iz oblasti. U izveštajima se navodi da je tamošnja situacija za sada stabilna. Irački premijer Nuri Maliki odredio je šiitskim ekstremistima rok do ponoći da polože oružje.

Iračke snage bezbednosti, koje su pod pokroviteljstvom trupa SAD, sprovele su opsežnu operaciju u toku noći u Amari na jugu Iraka s ciljem da istisnu grupe šiitske milicije iz oblasti. U izveštajima se navodi da je tamošnja situacija za sada stabilna. Irački premijer Nuri Maliki odredio je šiitskim ekstremistima rok do ponoći da polože oružje. Policija je saopštila da je počela da pretresa kuće osumnjičenih ekstremista u Amari, kao i da nije naišla na otpor stanovništva. Slična ofanziva izvedena je u Basri u martu što je uzrokovalo žestoke sukobe u kojima je više stotina ljudi ubijeno. Više desetina ekstremista već se predalo u ovom gradu, uporištu šiitskog sveštenika Moktade Sadre. U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Iraka Hošiar Zebari izrazio je optimistično uverenje da će njegova zemlja sklopiti bezbednosni sporazum sa SAD do kraja jula. „SAD su pokazale veću fleksibilnost povodom ovog sporazuma, što je prihvatljivije i razumno za obe strane“, rekao je Zebari. Portparol Stejt departmenta potvrdio je da je ostvaren napredak u pregovorima SAD i Iraka i da su obe strane pokazale spremnost na kompromis.
Harare – Tela četiri opoziciona aktivista, koji su oteti, pronađena su u blizini Hararea, prestonice Zimbabvea, saopštila je opoziciona partija Pokret za demokratske promene (MDC). Portparol ove stranke optužio je pristalice predsednika Roberta Mugabea da stoje iza ubistava uoči predsedničkih izbora zakazanih za sledeću nedelju. Navodno je pronađeno i ugljenisano telo supruge novog gradonačelnika prestonice koji je pristalica opozicije. Svetski lideri su osudili nasilje, ali su saveznici Mugabea odbacili odgovornost. MDC je saopštio da je najmanje 70 njenih pristalica ubijeno, dok je 25.000 promorano da napusti svoje domove zbog nasilne kampanje koju finansira vlada uoči izbora zakazanoh 27. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari