Ruski vrhovni general Jevgeni Buzinski juče je upozorio da će vojska preduzeti neophodne mere kao odgovor na planove SAD o raketnoj odbrani, ali je istakao da Moskva ne namerava da oformi sličan raketni štit. Buzinski je rekao da Rusija poštuje predloge SAD kojima one nastoje da ublaže njene brige, ali da Moskva ipak nije promenila shvatanje da će američki raketni štit ugroziti njenu bezbednost.

Ruski vrhovni general Jevgeni Buzinski juče je upozorio da će vojska preduzeti neophodne mere kao odgovor na planove SAD o raketnoj odbrani, ali je istakao da Moskva ne namerava da oformi sličan raketni štit. Buzinski je rekao da Rusija poštuje predloge SAD kojima one nastoje da ublaže njene brige, ali da Moskva ipak nije promenila shvatanje da će američki raketni štit ugroziti njenu bezbednost. Vašington je obećao da će odložiti aktiviranje raketnog štita stacioniranog u Poljskoj i Češkoj, ali da će biti primoran da postupi drugačije ukoliko Iran postane očigledna pretnja za Evropu. SAD su takođe ponudile Moskvi da dozvole ruskim zvaničnicima da nadgledaju raketne štitove da bi se uverili da nisu upereni protiv Rusije. „Pozdravljamo ove predloge kao korak pravom smeru, to jest priznanju da Rusija ima osnove za zabrinutost“, izjavio je Buzinski, predsedavajući ruskog ministarstva odbrane za međunarodnu saradnju, na konferenciji za novinare. „Međutim, SAD moraju da odustanu od planova raspoređuju komponente raketne odbrane u Evropi ukoliko žele da otklone razloge za zabrinutost Rusije“.
Otava – Ministar spoljnih poslova Kanade Maksim Bernier dao je ostavku pošto je priznao da je ostavio vladina klasifikovana dokumenta na nepouzdanoj lokaciji. Njegovu ostavku prihvatio je kanadski premijer Stefan Harper. On je rekao da će funkciju ministra spoljnih poslova privremeno vršiti Dejvid Emerson, ministar za spoljnu trgovinu. „Bernier me je obavestio da je ostavio vladina klasifikovana dokumenta na nepouzdanoj lokaciji“, izjavio je Harper i dodao: „Ovo je ozbiljni prestup. Bernier je prihvatio odgovornost za svoju grešku i ponudio ostavku“. Bernier je oštro kritikovan proteklih nedelja usred optužbi da je njegova bivša devojka Džuli Kuilard bila u vezi s ljudima koji su povezani sa organizovanim kriminalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari