Vlasti u Katmanduu, prestonici Nepala, zabranile su proteste i masovna okupljanja u strateškim oblastima. Zabrana je stupila na snagu dva dana pre zakazane sednice novoizabrane skupštine na kojoj zemlja treba da bude proglašena republikom. Masovna okupljanja i protesti zabranjeni su, između ostalog, u oblasti oko palate kralja Gjanendre, u kojoj će sednica biti održana, i rezidencije premijera.

Vlasti u Katmanduu, prestonici Nepala, zabranile su proteste i masovna okupljanja u strateškim oblastima. Zabrana je stupila na snagu dva dana pre zakazane sednice novoizabrane skupštine na kojoj zemlja treba da bude proglašena republikom. Masovna okupljanja i protesti zabranjeni su, između ostalog, u oblasti oko palate kralja Gjanendre, u kojoj će sednica biti održana, i rezidencije premijera. Cilj ove odluke jeste da spreči izbijanje protesta koji su planirani uoči izbora. Istorijska promena koja samo što nije nastupila u Nepalu nije dočekana s velikom radošću.
Moskva – Posmatračka misija UN u Gruziji izvestila je da je ruski borbeni avion u aprilu oborio gruzijsku bespilotnu letilicu nad teritorijom Abhazije. Gruzijska letilica, opremljena video-kamerom, snimila je incident pre nego što je bila oborena. U izveštaju UN se navodi da video snimak jasno pokazuje borbeni avion kako ispaljuje raketu, a tragovi repa te letelice, koji se jasno vide, svedoče da je u pitanju avion ili Mig-29, ili Su-27.
Jerusalim – Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je juče da nije ništa obećavao Siriji povodom budućeg mirovnog sporazuma, ali je jasno istakao da je spreman da načini značajne ustupke, kazujući skeptičnim poslanicima da je „istina ponekad neprijatna“. Izrael i Sirija objavili su prošle nedelje da su, nakon nekoliko godina, obnovili mirovne pregovore preko turskih posrednika. Iznenađujuće saopštenje podstaklo je sprekulacije da je Olmert možda spreman da se odrekne Golanske visoravni, što je glavni zahtev Sirije u svakom mirovnom dogovoru. Izraelska javnosti protivi se davanju Golanske visoravni, mestu napredujućeg turizma i industrije vina.
Harare – Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe zapretio je da će prognati američkog ambasadora zbog navodnog mešanja u „politički progres“ njegove države. „Ukoliko učini još jedan pogrešan korak proteraćemo ga“, kazao je Mugabe, aludirajući na ambasadora SAD Džejmsa Mek Džija. Takvi komentari usledili su nakon Mek Džijeve izjave da postizborno nasilje u Zimbabveu „izmiče kontroli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari