Američki predsednik Džordž Buš potpisao je zakon vredan 555 milijardi dolara, novčana sredstva namenjena iračkom ratu za narednu godinu i vladinim agencijama do septembra naredne godine. Bušov potpis krupnom zakonu o potrošnji okončaće dugu bitku sa demokratskim Kongresom, a usledio je pre nego što je otputovao u Teksas gde će provesti praznike.

Američki predsednik Džordž Buš potpisao je zakon vredan 555 milijardi dolara, novčana sredstva namenjena iračkom ratu za narednu godinu i vladinim agencijama do septembra naredne godine. Bušov potpis krupnom zakonu o potrošnji okončaće dugu bitku sa demokratskim Kongresom, a usledio je pre nego što je otputovao u Teksas gde će provesti praznike. Novac za rat predstavlja značajnu pobedu za Buša. Demokrate, koje su preuzele kontrolu nad oba doma Kongresa od Bušovih republikanaca obećali su da će okončati rat u Iraku. Portparol Bele kuće Skot Stanzel izjavio je da iako je Buš potpisao zakon, „i dalje je razočaran Kongresom“. „Uskoro će predsednik dati skicu svog predloga budžeta za fiskalnu 2009. koji će biti u skladu sa linijom potrošnje, održaće niske takse i vodiće nas na putu uravnoteženog budžeta“.
Karakas – Venecuelanski predsednik Ugo Čaves upozorio je da u Gvatemali postoji plan za atentat na njega i da zbog toga možda neće prisustvovati inauguraciji novog predsednika te zemlje Alvara Koloma, sledećeg meseca. „Nedavno sam primio informaciju da bi moje prisustvo polaganju zakletve Alvara Koloma za novog predsednika Gvatemale bilo rizično“, izjavio je Čaves na konferenciji za štampu u Karakasu. Čaves, otvoreni kritičar predsednika SAD Džordža Buša, navodno je smišljao slične zavere u prošlosti optužujući Vašington da podržava ovakve planove. „Vlada SAD uvek je zaverenički raspoložena, ne samo da bi me zbacila s vlasti, već da bi me ubila“, rekao je venecuelanski predsednik. „Srećom, postoji način da se njihovi planovi osujete“, dodao je on.
Karakas – Venecuela je pripremila avione i helikoptere za transport troje talaca iz unutrašnjosti Kolumbije, pošto je predsednik Venecuele Ugo Čaves izrazio nadu da će ih pobunjenici pustiti do kraja dana. „Sve što nam je potrebno jeste dozvola kolumbijske vlade“, rekao je Čaves na konferenciji za štampu u predsedničkoj palati. „Spremni smo da započnemo humanitarnu operaciju“. Taoci, koji bi trebalo da budu oslobođeni jesu bivši kongresmen Konsuelo Gonzales, Klara Rojas, pomoćnik bivšeg kolumbijskog predsedničkog kandidata Ingrid Betankurt i mlađi sin Rojasove Emanuel, čiji je otac, navodno, neki gerilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari