Iz Trinaeste gimnazije na budžet 1Foto: VIkipedija/Tonickmusic

Čak 74 odsto maturanata (194 učenika) Trinaeste beogradske gimnazije upisano je na budžet na državne fakultete, pokazuje statistika te srednje škole.

Podaci su prikupljeni za 261 učenika (260 maturanata i jednog učenika trećeg razreda), od ukupno 283, koliko ih je bilo u generaciji 2021.

U statusu samofinansirajućih studenata na državne fakultete upisano je 14 odsto (36 učenika), na privatne fakultete je otišlo 9,6 odsto (25 đaka), dok se 1,5 odsto (četiri učenika) opredelilo za studije u inostranstvu.

Na studije se nisu upisale dve učenice, od kojih jedna čeka da završi muzičku gimnaziju, pa da upiše akademiju, a druga se sprema za Medicinski fakultet za narednu godinu.

Maturanti ove škole od jeseni nastavljaju školovanje na više od 50 fakulteta.

Najveći broj maturanata se opredelio za studije na Elektrotehničkom fakultetu – njih 38 i po tom je Trinaesta gimnazija u vrhu srednjih škola iz cele Srbije sa kojih na ETF stižu najuspešniji brucoši. Slede Fakultet organizacionih nauka, pa Medicinski, Matematički, Pravni fakultet, Filološki, Filozofski, Mašinski, Građevinski…

O tome sa kakvim znanjem se izlazi iz ove škole svedoče i podaci da su maturanti Trinaeste gimnazije prvi na rang-listama upisanih na Tehnološko-metalurškom fakultetu, Medicinskom, Filozofskom – studijski program Istorija, Geografskom – Prostorno planiranje, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti, i to na glumi i montaži.

Drugoplasirani na FON-u takođe je završio Trinaestu, kao i treći na rang-listi na studijskom programu Logopedija na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i na Psihologiji na Filozofskom fakultetu.

U prilog tome kakvu širinu daje gimnazijsko obrazovanje i veliki spektar mogućnosti za nastavak školovanja, direktor Trinaeste gimnazije Bojan Vučković iznosi za Danas zanimljive podatake: 32 učenika u odeljenju 4/4 prirodno-matematičkog smera upisalo je ukupno 22 različita fakulteta, a od 31 učenika odeljenja 4/1 društvenog smera, čak 28 su budžetski studenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari