Izabrano četvoro sudija Ustavnog suda 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Poslanici Skupštine Srbije sa liste od osam kandidata koje je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić izabrali su četvoro sudija Ustavnog suda.

Za sudije su većinom glasova  izabrani  Snežana Marković, zamenik republičkog javnog tužioca ,  dr Milan Škulić, profesor na Pravnom fakultetu , Jovan Ćirić ,predsednik Instituta za uporedno pravo, svi iz Beograda. Za sudiju Ustavnog suda izabran je i Miroslav Nikolić  iz Pančeva, inače predsednik Apelacionog privrednog suda. Skupština je istovremeno utvrdila listu od deset kandidata za sudije Ustavnog suda sa koje predsednik Srbije treba da imenuje pet sudija.

Predloženi kanididati za sudije Ustavnog suda na listi koju je utvrdio parlament su sudija Ustavnog suda Katarina Manojlović Andrić, profesori na Kriminalističko-policijskoj akademiji Dragana Kolarić i Tijana Šurlan i predsednik Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić. Kandidati su i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, sudija Privrednog apelacionog suda u Beogradu Jasminka Obućina, advokat iz Beograda Dušan Ignjatović, profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije “Dr Lazar Vrkatić” Tamaš Korhec. Takođe, na listi kandidata su i zamenik višeg javnog tužioca u Novom Pazaru Radisav Filimonović i javni izvršitelj iz Beograda Branislav Petrović.

Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, a istekao je mandat za osam sudija, koje su izabrali Skupština Srbije i predsednik Republike, dok je jednom sudiji prestala funkcija zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.
Mandat je istekao Dragiši Slijepčeviću, Mariji Draškić, Bosi Nenadić i Predragu Ćetkoviću, koje je za sudije Ustavnog suda izabrala Skupština Srbije i Vesni Ilić Prelić, Oliveri Vučić, Dragani M. Stojanović i Katarini Manojlović Andrić koje je na devetogodišnji mandat imenovao predsednik Srbije. Sudiji Agneš Kartag Odri, koja je za sudiju Ustavnog suda imenovana odlukom predsednika Republike od 7. decembra 2007. dužnost sudije tog suda prestala je 7. jula 2016. zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari