Izabrano idejno rešenje za izgradnju novog bloka u Studentskom gradu 1Foto: V. Andrić/Danas

Arhitektonski studio „Nous Architecture“ iz Turske pobednik je konkursa za idejno rešenje za izgradnju novog smeštajnog bloka u Studentskom gradu i uređenje postojećeg kompleksa, saopšteno je danas na predstavljanju najuspešnijih projekata.

Na međunarodni konkurs stigao je 21 rad, a pored prvonagrađenog žiri je dodelio dve treće nagrade, dok druga nagrada nije dodeljena jer je izabrano rešenje značajno po kvalitetu odudaralo od ostalih projekata.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da sada predstoji izrada urbanističkog projekta i tehničke dokumentacije i obezbeđivanje potrebnih dozvola, nakon čega bi u drugoj polovini 2024. trebalo da počnu radovi.

Procenjena vrednost građevinskih radova je oko 25 miliona evra, a dodatnih 1,5 miliona evra biće uloženo u opremanje, naveo je ministar.

Sredstva su obezbeđena iz budžeta Srbije i kredita Razvojne banke Saveta Evrope (CEB).

Ružić je podsetio da je Ministarstvo prosvete, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) raspisalo konkurs za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata u kompleksu Studentski grad na Novom Beogradu.

Konkurs je sprovelo Udruženje arhitekata Srbije.

„Cilj Ministarstva je da obezbedi dodatne kapacitete, stvori dobre i ekonomski prihvatljive uslove za smeštaj studenata i na taj način da dodatni podstrek našim mladima da ostvare svoje ambicije, jer je smeštaj tokom studija i dalje je jedno od najvažnijih pitanja koje studenti koji studiraju van mesta stanovanja i njihovi roditelji rešavaju. Izgradnjom ovog bloka u Studentskom gradu obezbedićemo 1.000 dodatnih mesta za smeštaj studenata u Beogradu – kazao je Ružić.
Izgradnja novog bloka u Studentskom gradu je deo projekta „Studentsko stanovanje“, u okviru kog će biti završen i studentski dom u Nišu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari