Izabrano rešenje za novosadski Memorijalni centar posvećen nastradalima u Raciji (FOTO) 1Foto: EPK

Memorijalni centar biće posvećen nastradalima u Raciji 1942. godine na teritoriji Južne Bačke, a Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ koja je sprovela konkurs, saopštila je kako je izabrano rešenje“Spring studija“ dobilo drugu nagradu, odnosno da nije bilo prvonagrađenog rada.

Autorski tim ovog studija čine Maja Dragišić, Milan Božić, Milica Milosavljević, Divna Babović, Katarina Crljenica, Aleksandar Bojanić i Tamara Koneska.

„Nedvosmisleni stav žirija je da ovo rešenje zaslužuje dalju pažnju, kao i da, uz pojedine dorade na osnovu smernica datih u obrazloženju, treba da uđe u proces daljeg razvoja i konačne realizacije. Žiri smatra da je rešenje potrebno prilagoditi u smislu komunikativnosti, eksplicitnosti i načina isticanja simbola stradalničkih naroda, pri čemu će koncepcijski stav autorskog tima, koji u fokus stavlja čoveka i ljudskost, biti sačuvan“, navodi žiri.

Druga nagrada iznosi od 1,4 miliona dinara, a žiri dalje smatra da su autori na savremen način sagledali prostor memorijalnog kompleksa i njegov specifičan kontekst, kao i da su, uzimajući u obzir višeznačnost, osetljivost i značaj teme, vešto i racionalno odgovorili na konkursni zadatak.

Izabrano rešenje za novosadski Memorijalni centar posvećen nastradalima u Raciji (FOTO) 2
Foto: EPK

Kompleks Memorijalnog centra u Kineskoj četvrti, činiće tri prostorno-programske celine; objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće parterno i saobraćajno uređenje.

U okviru stalne postavke, koja će biti podeljena na nekoliko celina, planira se posebna „Hladna soba“.

U njoj će se simulirati okruženje kakvo je bilo u januaru 1942. godine; temperatura, strujanje vazduha, zvukovi i slično. Hladna soba je mesto u kojoj će posetioci doživeti fizičke i psihičke reakcije kao odgovor na ono što su žrtve doživele. U ovaj prostor će se ulaziti u kontrolisanim uslovima radi bezbednosti posetilaca; jedan od uslova jeste dodatna odeća i obuća.

Odlukom žirija dodeljene su i tri treće nagrade u vrednosti od po 700.000 dinara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari