Izazovi roditeljstva: Najčešće brige i kako ih rešiti? 1Foto: Pexels

Kada govorimo o svim mogućim izazovima u roditeljstvu lista može biti baš dugačka.

Od slušanja detetovnih potreba, naoražanja strpljenjem, reakcija na neadekvatno ponašanje, dileme oko nagrađivanja i kažnjavanja, prilagođavanje sopstvenih očekivanja onome što dete može, te na kraju i saradnja sa partnerom na roditeljskom planu.

Treba biti svestan da se roditeljstvo uči i da se i roditelji i deca u svojim ulogama koje imaju u tom procesu prilagođavaju, da je potrebno da se menjaju i da rastu i razvijaju svoje sposobnosti u skladu sa rastom i razvojem dece.

Poseban izazov može biti kada postoji veća razlika između dece jer se tada treba prilagoditi različitim potrebama shodno uzrastu.

Šta to roditelje najčešće brine u zavisnosti od uzrasta dece i kako mogu da tu brigu umanje?

Alergijska reakcija kože kod novorođenčadi smanjuje se upotrebnom adekvatnog praška za veš za bebe

Pored toga što će vam trebati pelene, benkice, bodići, odelca i čarapice ovom spisku treba da dodate i sredstava za održavanje higijene novorođenčeta. Ali na jednu stvar treba posebno da obratite pažnju a to je prašak za veš za bebe. Ovo posebno naglašavamo jer je bebina mlada koža osetljiva i podložna alergijskim rekacijama te je shodno tome potrebno odabrati prirodan prašak za veš za bebe. I to je jedna od najčešćih briga tokom prvih meseci života. Kako da pruže detete najbolju brigu i negu.

Pri tome treba obratiti pažnju na etiketu praška za veš za bebe jer nije svaki napravljen od prirodnih sastojaka koji ne izazivaju alergijske reakcije.

A da li ste znali da se prašak za veš za bebe preporučuje i kod pranja odeće odraslih? Kako je novorođenče u stalnom kontaktu sa roditeljima i njihovom garderobom na ovaj način se rizik od alergije svodi na minimum.

Zaštita deteta kada je napolju uz upotrebu kišobran kolica

Već kada beba malo poraste treba razmišljati i o praktičnim stvarima koje su potrebne u svakodnevnom funkcionisanju, kako njoj tako i vama kao roditeljima. Kako da olakšate svakodnevne šetnje sa dečicom, a da se pri tome i njima osigura bezbednost i sigurnost?

Ono što je zasigurno potrebno svakoj porodici sa malom decom to su kišobran kolica. Pri toj kupovini obratite pažnju na položaj kišobran kolica, veličinu i težinu, na sklapanje, visinu ručki na kišobran kolicima, sigurnosne pojaseve, a ono što je najvažnije jeste da posebno obratite pažnju na bezbednost i sigurnost.

Prisutan ,,krov“ na kišobran kolicima štiti dete od nepovoljnih vremenskih uslova za njega i to od kiše, vetra ili jakog sunca.

Treba napraviti pravi izbor koji će osigurati da vama kao roditeljima bude šetnja lagana, a mališanima udobna i sigurna.

Kada i gde kupiti opremu za školu i rančeve za prvake?

Još jedna u nizu dilema vezana je za važan događaj u životu svakog deteta i roditelja, a to je polazak u školu. Toliko je pitanja i nedoumica koje muče roditelje kada je ova situacija u pitanju, a većina se tiče opremanja.

Pored kupovine garderobe, dečijih patika i knjiga posebna pažnju dobijaju rančevi za prvake. Danas se na tržištu mogu naći razni modeli, a proizvođači nude i mogućnost da rančevi za prvake budu prazni ili da budu ispunjeni osnovnim školskim priborom, što diktira i njihovu cenu.

Rančevi za prvake su pravi izazov posebno zbog činjenice da je to prva školska torba za dete, a kupovina svakog narednog biće lakša. Mališani obično traže da na njihovim rančevima za prvake bude neki crtani junak kojeg posebno vole.

Pravo vreme za kupovinu svakako je pre 1. septembra jer kupovinom opreme za školu pripremamo i motivišemo đaka prvaka za sve što ga čeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari