Izazvao veliku pažnju, ali nije jedini: QR kodovi, pored Mrkonjićevog, na još 500 nadgrobnih spomenika 1foto Nemanja Jovanović Nova.rs

Iako je izazvao veliku pažnju javnosti QR kod na nadgrobnom spomeniku Milutina Mrkonjića nije usamljen slučaj. Naime, na mnogim nadgrobnim pločama poznatih ličnosti koje su sahranjene na Novom groblju nalaze se QR kodovi, čijim skeniranjem se dolazi do biografije poznate osobe.

Kako su za Danas objasnili u Infocentru JKP Pogrebne usluge, trenutno više od pet stotina spomenika ima na sebi QR kodove nakon čijeg skeniranja se pristupa stranici na kojoj se nalaze biografski podaci, a u pojedinim slučajevima i fotografije i snimci poznate ličnosti.

– S obzirom da JKP „Pogrebne usluge“ Beograd upravlja Novim grobljem, postavljanje kodova je u nadležnosti našeg preduzeća. Ovo je naravno kontinuiran proces, s obzirom da je na Novom groblju od osnivanja do današnjeg dana sahranjeno više stotina hiljada osoba, od kojih su mnogi svojim životom i radom obeležili period u kome su delovali – kažu za Danas u Infocentru JKP Pogrebne usluge.

Oni objašnjavaju da su QR kodovi povezani sa biografijama poznatih ličnosti prvi put upotrebljeni 2014. godine u Vodiču kroz Novo groblje, publikaciji koja se u elektronskoj verziji može naći na sajtu, a koja sadrži  i kratak prikaz istorijata i umetničkih vrednosti Novog groblja.

– Tokom vremena, aktivnost je nastavljena postavljanjem kodova – koji su negde krajem  2018. godine dobili sadašnji format – na grobna mesta znamenitih ličnosti na Novom groblju u Beogradu. Sugrađani su tako mogli pogledati biografije značajnih ličnosti na veb sajtu JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, a postavljanjem QR kodova na poslednjim počivalištima značajnih ličnosti, posetioci Novog groblja očitavanjem koda uz pomoć aplikacije QR Code Reader mogu da se upoznaju sa životom i radom ovih ličnosti – navodi se u odgovorima.

Iz JKP Pogrebne usluge objašnjavaju i da koliko je njima poznato QR kodovi postoje samo na Novom groblju u Beogradu.

Upitani da li će možda u budućnosti i drugi građani moći da zatraže da na nadgrobnim pločama njihovih članova porodice budu QR kodovi, što je inače praksa koja postoji u pojedinim zemljama u svetu, iz JKP Pogrebne usluge odgovaraju da ne isključuju tu mogućnost.

– Ovo za sada nije komercijalna usluga, ali ne isključujemo mogućnost da u narednom periodu to i postane, u zavisnosti od interesovanja građana i naravno na odgovarajući način – stoji u odgovorima.

Izazvao veliku pažnju, ali nije jedini: QR kodovi, pored Mrkonjićevog, na još 500 nadgrobnih spomenika 2

Skeniranjem QR koda na nadgorbnoj ploči Milutina Mrkonjića osim detaljnih biografskih podataka, ispod naslova “Graditelj” može se pročitati i da “Milutin Mrkonjić ostaje upamćen kao izuzetan, nesebičan, častan, porodičan čovek, ostvaren i privatno i profesionalno, borac za progres i socijalnu pravdu, odan prijatelj i životni partner, a pre svega GRADITELJ, i to ne samo neimarskih čuda širom zemlje i sveta, već i mostova među ljudima i narodima.“

– Razoružani njegovom govorljivošću, šarmom i snagom karaktera, neistomišljenici su mu postajali saradnici i prijatelji. Nikoga nije diskvalifikovao zbog drugačijeg mišljenja, niti se distancirao od ljudi koji bi pali u nemilost zbog promene političke klime. Uvek konsultovan i visoko uvažavan među saborcima, kada bi bio ,,preglasan“, ostajao je pri svome, ne pribegavajući ni javnom ni zakulisnom frakcijašenju – piše na veb stranici.

SPS je ranije saopštio da je QR kod na nadgobnom spomeniku Milutina Mrkonjića savremen način da se sačuva uspomenu, lik, delo i činjenice.

Danas je održan i šestomesečni pomen Milutinu Mrkonjiću, a kako prenosi portal nova.rs tim povodom je predsednik SPS Ivica Dačić kazao da se partijske kolege svakodnevno sete Mrkonjića.

– Hvala vam što ste se okupili, osim što obeležavamo šest meseci od smrti Milutina Mrkonjića, danas bi mu bio i 80. rođendan. Želim da se zahvalim Ani Bekuti što je došla na ideju o QR kodu. Milutin je sa nama u svemu što radimo i setimo ga se svakog dana, rekao je Dačić.

Milutin Mrkonjić preminuo je 27. novembra 2021. godine u Beogradu na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ usled srčane insuficijencije.

Predsednik Aleksandar Vučić odlikovao ga je posthumno Ordenom Karđorđeve zvezde prvog stepena za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih delatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari