– Za Višeg javnog tužioca u Požarevcu izabran je Momčilo Dedić, bivši zamenik tužioca trećeg Opštinskog javnog tužilaštva u Beogradu. Za njegove zamenike izabrani su Miroslav Vojinović, Dragan Rupar i Slobodan Kovačević. Bojan Bojić, dosadašnji zamenik Okružnog tužioca u Požarevcu, postavljen ja za zamenika Apelacionog tužioca u Beogradu. Sadašnji Okružni javni tužilac, Dragan Petrović, kao i njegovi zamenici Dmitar Krstev, Olivera Jevđević i Dragana Gagović, nisu prošli reizbor.

Ljiljana Milanović, sa mesta Gradskog sudije za prekršaje u Beogradu, izabrana je za Osnovnog javnog tužioca u Požarevcu. Dragana Kostić, Ljubiša Vasić, Jelena Banković-Simić, Jasmina Živković, Radomir Janaćković i Saša Milojković izabrani su za njene zamenike.

Za Viši sud u Požarevcu izabrano je sedam sudija: Milica Arizanović, Vesna Vuković, Dragan Vučićević, Jovica Mitrović, Svetlana Savić, Branislava Savović i Jugoslav Skenderi. Predsednica Okružnog suda u Požarevcu, Svetlana Gaco, kao i predsednik pre nje, Milica Milosavljević, nisu prošle reizbor, kao ni predsednik Krivičnog veća, Danica Miljević, te parnični sudija drugog stepena, Mira Savić. Sudije Okružnog suda u Požarevcu, Vesna Mitrović, Zorica Nikolić i Nada Hadži-Perić, napredovale su u sudije Apelacionog suda u Beogradu.

Najviše sudija izabrano je za Osnovni sud u Požarevcu i to njih 31.

Slobodan Bošković, Gordana Vidojković, Svetlana Dinić, Nevenka Đorđević, Dobrica Živković, Zoran Janković, Dragana Todorović-Jevremović, Sonja Jovanović, Darinka Jorgovanović, Jasmina Kuzmić, Miroslav Lukić, Miljana Ljubić, Vesna Milosavljević, Ranko Milošević, Boško Mitrović, Milan Nedeljković, Živadinka Nikolić, Živadin Obradović, Olivera Pantić, Dragan Paunović, Milica Perić, Momčilo Popović, Aleksandra Rajković, Stanoje Rajić, Slađana Simonović, Suzana Stanković, Vesna Stevanović, Svetlana Stojanović, Dragana Stupar, Nenad Tadić i Slađana Filipović. Predsednik suda, Vujoš Tošić, nije reizabran kao i izvršni sudija, Elizabeta Ranković. Od parničkih sudija nisu prošl-reizbor: Adelaida Anđelković, Biljana Veljković, Jasmina Petrović, Dragana Radojčić, Slađana Stanisavljević i Dragana Puklin, a od sudija krivičara, Marija Vučićević i Olivera Veljković.

Za Privredni sud u Požarevcu izabrane su sudije: Živković Tomislav, Karaklajić Zvezdana, Nedeljković Siniša, Radisavljević Radmila i Simić Veroslava. Dugogodišnje sudije Trgovinskog suda, Verica Smiljanić i Snežana Marić, nisu prošle reizbor.

Iako je prošlo nedelju dana od reizbora sudija lavina reakcija se ne stišava. U Požarevcu to je i dalje glavna tema. Mišljena su podeljena, ali većinsko je da reizbor sudija nije bio najpravedniji i najpošteniji. Većina sumnjaju da su vladajuće političke stranke imali veći uticaj u personalni izbor sudija, nego Visoki savet pravosuđa, sa svojim kriterijima. To mišljenje deli i Požarevljanin, Dragoslav Jović, koji je poznat kao dobar poznavalac gradskih dešavanja i prilika. -Sve mi se čini da je politika odlučivala i da nisu izabrani najbolji i najsposobniji, već najpodobniji i najposlušniji, -kategoričan je Jović.

Najviše polemika se vodi oko izbora za sudiju Osnovnog suda, Gordane Vidojković, koja je poznata široj javnosti kao sudija koja je oslobodila Marka Miloševića i njegove drugare od krivične odgovornosti, za delo nanošenje teških telesnih povreda, trojici požarevačkih „otporaša“. Javnost je začuđena što su sudije Okružnog suda Milica Arizanović, Vesna Mitrović i Zorica Nikolić, čak i napredovale u Apelacioni sud(Mitrović i Nikolić), a Arizanović u Viši sud. One su kao parnične sudije u maju 2000. godine požarevačkim „otporašima“ određivale i produžavale pritvor, a neke su bile na listi za lustraciju tadašnjeg Ministra pravde, Vladana Batića. Takođe se dosta priča o neizboru Sadašnjeg i bivšeg Okružnog javnog tužioca, Dragana Petrovića i Dmitra Krsteva, koji su poznati po tome što su potpisali optužnicu protiv trojice požarevačlih“otporaša“za delo pokušaj ubistva mladih „julovaca“braće Lazić iako su i sami od istih gotovo na smrt bili pretučeni. Požarevačka stručna i ostala javnost je zaprepašćena što sudija parničar, Mirjana Savić, nije izabrana za sudiju, iako se smatra da od nje nema boljeg parničkog sudije u Požarevcu i široj okolini i da ima kvalitet za Vrhovni sud. Čudno je i to da izvršni sudija Elizabeta Ranković, nije prošla reizbor, kada se zna kako je hrabro i odgovorno obavljala svoj posao, i kroz šta je sve prolazila tokom izvršenja pravosnažnih sudskih presuda.

Zbog svega ovog neke neizabrane sudije planiraju da pozovu medije i da javno kažu svoje viđenje situacije. Posebno će izneti argumente na kriterijima“ stručnosti i dostojnosti“svojih izabranih kolega. Izvršni sudija Elizabeta Ranković rekla je da je ovo udar na požarevačko pravosuđe. Ona kaže da će se boriti do kraja i dodaje:-Boriću se do kraja, posebno protiv onih koji su pravili spiskove podobnih i koji su u prisustvu drugih mene precrtali. Njima poručujem da ću se vratiti u pravosuđe, na ovaj ili onaj način, ogorčeno i ljutito priča sudija Ranković i nastavlja. Ovo ne radim samo zbog mene već i zbog budućih nosioca pravosudnih funkcija, svršenih studenata, koji će da zamene nas matore, jer mi morama da im ostavimo jasnu situaciju za budući rad, a ne ovo, -završila je, sva uzbuđena Rankovićeva. Bivši otporaš Nebojša Sokolović, koji je bio obuhvaćen optužnicom koju su potpisali tužioci Petrović i Krstev, povodom njihovog neizbora, kratko je prokomentarisao:

– Kako su radili tako su i prošli.

Srđan Milivojević, čuveni „otporaš“, sada narodni poslanik DS-a, povodom reizbora sudije Vidojković, koja ja oslobodila Marka Miloševića iznosi:

– Ja mogu da pomenutim reizborom sudija budem zadovoljan ili da ne budem zadovoljan. Visoki savet sudstva je birao sudije, a ne političke stranke. Stvar je takva kakva je i ja tu ništa ne mogu da promenim-kategoričan je Milivojević.

Suprotnog je mišljenja negov kolega poslanik iz SNS-a, Veroljub Arsić.

– Neću da komentarišem „gluposti“ Visokog saveta pravosuđa. Samo mogu da kažem da nisu izabrani najkvalitetniji već najpodobniji i to isključivo po partijskoj pripadnosti. Vladajuće stranke su birale sudije na predlog svojih lokalnih odbora i njihovih funkcionera, dok im je Visoki savet pravosuđa i njihov kriterijum, bio samo paravan, završio je Arsić.

Ima i onih koji su zadovoljni dosadašnjim reformama i obavljenim reizborom. Jedan od njih je poznati požarevački advokat, bivši sudija, Dragan Soknić. On kaže da je 85 procenata zadovoljan obavljenim reizborom i dodaje:

– Smatram da je 85 odsto izabranih sudija i tužilaca sposobno da obavlja svoju funkciju, a onih 15 posto vremenom će se popraviti – optimista je Soknić.

Gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević, i sam pravnik po struci, kaže da su odluke o izboru sudija doneli državni organi i da u njihov izbor ni na koji način nije uticao.

Neizabrane sudije najviše su nezadovoljne što im Visoki savet pravosuđa nije obrazložio što niisu izabrane i što nisu dobile pouku o pravnom leku. Bivša predsednica Okružnog suda, Milica Milosavljević, pojašnjava nam neke stvari:

– Ja kao sudija kad nekog osudim, na primer, što je ukrao džak krompira ili izvršio neko razbojništvo, uputim mu obrazloženje za to što je učinio i dam mu pravni lek. Visoki savet pravosuđa nas nije udostojio da nam obrazloži zašto nismo reizabrani, niti nam je dao ikakav pravni lek. Zbog tofa smo prinuđeni da se organizujemo i da se obratimo najvišim instancama kao što su Ustavni sud i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, zaključuje Milosavljevićeva. Ona je rekla da ovo ne radi zbog sebe, jer za devet meseci stiče uslove za penziju, već zbog mladih, kvalitetnih i perspektivnih sudija koje nisu prošle reizbor .

Kako sudija Ranković kaže najveća seča sudija u Srbiji bila je u Požarevcu. Samo 30 odsto požarevačkih sudija izabrano je za novi Osnovni sud. Ona naglašava da su požarevačke sudije kažnjene, iako je Opštinski sud u Požarevcu u 2008. godini bio treći po rezultatima u parničnoj materiji, a po sveukupnim na petom mestu u Srbiji.

Reforma pravosuđa u Srbiji počela je veoma burno. Kako naš narod kaže: „Rodilo se, valja ga ljuljati“. Vreme je taj konačni sudija i ono će oceniti uspešnost reformi srpskog pravosuđa. Već u subotu 26. 12. 2009. godine reformisti srpskog pravosuđa imaće svoj prvi ispit, jer je toga dana Društvo sudija zakazalo je Skupštinu. Glavna tema te skupštine biće izrada strategije i načina, kako da se neizabrane sudije organizuju i kako da se izbore za svoja prava i interese

Udba kao sudba

Povodom reizbora sudija koji je oslobodio Marka Miloševića i napredovanja sudija koji su proganjale „otporaše“,.direktor „Srpske Reči“Danica Drašković kaže:

– Ništa čudno i neočekivano.To su sudije iz Miloševićevog režima i njih je postavila „UDBA“,odnosno bezbednosne službe. Sudije koje su osudile Legiju i Radeta Markovića na maksimalne kazne od 40 godina, zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, nisu reizabrane. Niti su sudije Vrhovnog suda koje su potvrdile tu presudu reizabrane. To je osveta „UDBE“ sudijama koje su donele tu presudu njihovim kolegama. „UDBA“ nam je postala sudba i to će tako trajati sve dok se postojaće bezbednosne službe ne raspuste i da se po češkom modelu ne formiraju nove. Dok se to ne desi „UDBA“ će se i dalje mešati u celokupni društveni i javni život Srbije, kao i pojedinačne živote Srba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari