Izbori za rektora posvađali studente? 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Deo članova Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu (SPUB) sazvao je vanrednu sednicu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo tog tela i vršilac dužnosti studenta prorektora, što (još uvek) aktuelni predsednik Parlamenta Uroš Mijatović i student prorektor Jagoš Stojanović osporavaju i tvrde da je sednica bila nelegalna.

Kako saznaje Danas, rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović održala je juče odvojene sastanke na kojima su joj obe strane predočile svoje viđenje poslednjih dešavanja, ali još nema zvaničnog odgovora ko je legitimno studentsko rukovodstvo – Mijatović i Stojanović ili novoizabrani predsednik Studentskog parlamenta Aleksandar Đurić i v.d. studenta prorektora Luka Marošanin.

Nakon sastanka s rektorkom Marošanin je za Danas rekao su se predstavnici većine u Studentskom parlamentu sastali sa Rektorskim kolegijumom i da su obavešteni da će u narednim danima brava na kancelariji Parlamenta biti promenjena, a oni dobiti pristup zvaničnim adresama kako bi mogli nesmetano da rade. S druge strane, Jagoš Stojanović je za naš list kazao da je na sastanku rektorki predata sva dokumentacija sa dokazima da je prekjučerašnja sednica bila nelegalna.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, previranja među studentskim predstavnicima povezuju se sa predstojećim izborima za rektora Univerziteta u Beogradu, ali o tome niko javno nije želeo da govori. U Savetu UB, u čijoj je nadležnosti izbor rektora, ima šest predstavnika studenata koje bira Studentski parlament. Spekuliše se i da se (re)izbor Ivanke Popović pokušava dovesti u pitanje simptomatičnim tajmingom za krivičnu prijavu koju je protiv nje podnela Državna revizorska institucija zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava.

A sve je počelo saopštenjem o izboru novog studentskog rukovodstva koje je u ponedeljak uveče prosleđeno medijima, u kome se navodi da će oni „zastupati interese sto hiljada studenata“ i da su se „obavezali da će u narednom periodu fokus rada biti na podizanju kvaliteta nastavnog procesa, kao i na poboljšanju studentskog standarda“. Juče je, međutim, stigao demanti Uroša Mijatovića i Jagoša Stojanovića, koji su ukazali na niz proceduralnih neregularnosti i kršenje Pravilnika o radu i organizaciji SPUB, zbog čega su, tvrde, sve donete odluke nezakonite i kao takve ništavne.

Oni ukazuju da je vanredna sednica SPUB sazvana mimo propisane procedure, da su predlog za njeno sazivanje potpisala i dva člana Parlamenta kojima mandati nisu još verifikovani, da postoji osnovana sumnja da su potpisi pet studenata u tom predlogu falsifikovani, te da nije bilo kvoruma. Tvrde i da kategorija v. d. studenta prorektora ne postoji ni u jednom propisu, a da bi eventualno jedino Savet UB mogao da ga postavi.

S druge strane, Luka Marošanin ukazuje da Studentski parlament skoro godinu i po dana funkcioniše na ivici poštovanja zakona i propisa.

– Trenutna većina delegata u Studentskom parlamentu, kojoj i sam pripadam, više puta je u proteklom periodu ukazivala na nepravilnosti u radu najvišeg predstavničkog tela studenata u okviru UB. U ponedeljak je konačno želja pravih predstavnika studenata da rad Parlamenta vrate u zakonske tokove preovladala nad javašlukom manjine, koja je u prethodnom periodu na sve načine pokušala da onemogući legitimno izabranoj većini studentskih predstavnika da na pravno valjan način izabere svoje predstavnike u telima Univerziteta – navodi Marošanin.

On smatra da su optužbi bivšeg rukovodstva Studentskog parlamenta neosnovane, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je pravilnik o radu tog tela nelegitimno izmenjen pre nekoliko meseci.

– Saglasan sam sa tvrdnjom da vršioca dužnosti studenta prorektora treba da izabere Savet i raduje me činjenica što će Savet Univerziteta to i učiniti, na predlog Studentskog parlamenta UB. Za potpise u čiju se validnost sumnja, kolege su pismeno potvrdile da su lično potpisale inicijativu, a svoje potpise su i potvrdile prisustvom i glasanjem, na kojoj je bilo kvoruma – kaže Marošanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari