Izbrisani dokazi o montiranoj anketi sa mitinga opozicije 1

Prvobitna šaljiva anketa sa pitanjima o Urošu Prediću i Nadeždi Petrović koja je snimljena verovatno prošle zime a ovih dana iskorišćena za politički obračun sa opozicijom, nestala je sa svih linkova na internetu gde se nalazila do nedelje, a Lav Pajkić, jedan od autora ovog priloga, naprasno je ugasio svoj Fejsbuk profil.

Anketa pod nazivom „Nadežda Petrović ulazi u Vladu (ako se dogovore)“ koja se kao jedini snimak nalazila na Jutjub kanalu „Njuboks“ uklonjena je u nedelju, 8. oktobra, dan pošto je redakcija Njuz neta saopštila da se neko lažno predstavljao kao član njihovog tima i postavljao šaljiva pitanja građanima okupljenim na mitingu opozicije na Trgu republike.

Ovaj video nastao u okviru programa „Renesansa“, prošle nedelje je na društvenim mrežama podelila i Isidora Bjelica, majka Lava Pajkića, sa pohvalnim komentarima na delo svog sina. Sam Lav se delimično vidi na ovom snimku dok postavlja pitanja građanima, ali cela anketa odrađena je u šaljivom tonu bez tendencioznih pitanja kakva su predstavljena u novoj sličnoj anketi sa „pristalicama opozicije“. Pored toga, na snimku koji je izbrisan jasno se vidi da je anketa rađena u novogodišnjem periodu, jer pada sneg a iza jednog od sagovornika su postavljeni novogodišnji prodajni štandovi na Trgu republike.

Po ugledu na ovo delo nesumnjivo je nastala najnovija i najverovatnije izmontirana anketa koja prikazuje pristalice opozicije kao neobrazovane, a koja je osvanula tokom vikenda u prorežimskim medijima. Ubrzo su sa društvenih mreža počeli da nestaju dokazi koji bi mogli da otkriju da je kontekst u kome su postavljana pitanja, zapravo, sasvim drugačiji od onog u emitovanom prilogu na režimskim televizijama.

Autori izmontirane ankete predstavljali su se kao članovi satiričnog portala NJuz.net i time i šaljivim pitanjima naveli građane da odgovore za anketu ne znajući kako će njihovi odgovori biti upotrebljeni.

Da je ovakvo „dovođenje u zabludu“ ispitivanih građana u suprotnosti sa svim etičkim i profesionalnim standardima ali i novinarskim kodeksom, ističe za Danas Nebojša Bugarinović, dugogodišnji novinar i nekadašnji predsednik NUNS-a.

– To je apsolutno neprihvatljivo jer osoba koja je anketirana u najmanju ruku mora da bude jasno obaveštena o čemu se radi i u kakvu svrhu se koriste njihove izjave, podseća Bugarinović. On dodaje i da je konkretna anketa sa pristalicama opozicije očigledno nastala u političke svrhe, što je dodatno urušavanje novinarstva, a posebno zabrinjava što se to „propagira“ na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

– U pitanju je tendenciozna montaža koja ima pre svega politički prizvuk. Ono što mene u ovom trenutku najviše plaši jeste što su se kod nas mediji sa nacionalnom frekvencijom potpuno i nekritički stavili u službu jedne političke opcije, naglašava Bugarinović.

„Novinar“ koji je sačinio anketu Lav Pajkić, sem što je poznat kao sin spisateljice Isidore Bjelice i dramaturga Nebojše Pajkića, privukao je pažnju šire javnosti kada je najavljivao svoj „ulazak u politiku“ učlanjenjem u Srpski narodni pokret, a zatim je postao istaknuti aktivista i član podmlatka Srpske napredne stranke.

Izrežirana anketa koja je za cilj imala da se pristalice opozicije ismeju i predstave kao glupe, jer ne znaju da su Nadežda Petrović ili Milutin Milanković odavno preminuli, emitovana je tokom vikenda na TV Pinku i Studiju B. Gradski čelnici, poput Gorana Vesića, odmah su je podelili na društvenim mrežama ismevajući „intelekt“ opozicije.

Njuz: Nećemo tužiti, ne možemo da gledamo Pajkića

Većini anketiranih građana rečeno je da se prilog snima za Njuz.net, pa su Njuzovci prvo reagovali kako bi demantovali ove navode. Oni kažu da ipak za sada ne planiraju tužbu jer bi tada „morali da gledamo uživo Lava Grigorija Pajkića, a niko od nas nije dovoljno plaćen za to“.

PSG: Svakodnevne laži Vučića

„Pokret slobodnih građana nije iznenađen zaglupljivanjem naroda do kojeg je došlo neprestanim pojavljivanjem Vučića putem medija sa nacionalnom frekvencijom. Upravo njegove svakodnevne laži kao i stalno podsticanje nasilja doveli su do toga da narodu više nije važno ni ko su Uroš Predić i Nadežda Petrović. Pritom, ako uzmemo da ih je intervjuisao dokazani član SNS lažno se predstavljajući, onda moramo da se zapitamo da li ih je zaista to i pitao ili je u pitanju klasična montaža kojoj je toliko sklona ružičasta televizija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari