Izetbegović: Eskobar na saslušanju u Senatu SAD izneo neistine 1foto EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da nisu istinite ocene specijanog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Eskobara iznete pred Spoljno-političkim odborom američkog Senata da su odlukama visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita otvorena vrata funkcionalnijoj Federaciji BiH (FBiH) i da je Republika Srpska ranije dominirala državom, jer nije bilo vlade FBiH da joj se suprostavi.

„Možda se površnim poznavaocima prilika u BiH i mogu ponuditi ovakva tumačenja, ali se građani ove zemlje s pravom i zabrinutošću pitaju na čemu specijalni izaslanik bazira ovakve tvrdnje“, kazao je Izetbegović, preneli su danas sarajevski mediji.

Navodeći da takve tvrdnje „naprosto ne odgovaraju istini“, lider SDA je ocenio da nije mandat vlade FBiH da se suprostavlja napadima Republike Srpske na Dejtonski mirovni sporazum.

„To je obaveza državnih institucija, pre svega pravosuđa, a posebno je to obaveza visokog predstavnika, država svedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma i Saveta za sprovođenje mira, koji se već deceniju povlače pred drskošću (predsednika RS) Milorada Dodika, ohrabrujući time nove i ozbiljnije napade“, rekao je Izetbegović.

Dodao je da je udare na ustavnopravni poredak BiH zaustavljao Ustavni sud BiH i to isključivo na osnovu apelacije koje je putem ovlaštenih predstavnika dostavljala SDA.

„Stoga je nejasno zašto je deo međunarodne zajednice uložio trud da iz izvršne vlasti izbaci upravo SDA, a ne one snage koje su odgovorne za napade na Dejtonski mirovni sporazum“, naveo je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, RS je dominirala u odnosu na FBiH u smislu, kako je naveo, destruktivnih politika koje su ugrožavale stabilnost BiH i regiona, opstruisale rad državnih institucija, usporavale razvoj i integracijske procese.

Dodao je da se to odnosi i na iznos novca utrošen na lobiranje u SAD-u.

„U svim ostalim parametrima, koji zaista jesu nadležnost entitetskih vlada, dominirala je vlada FBiH, što potvrđuju ekonomski parametri. Iznos BDP-a, visina plata i penzija, razvoj privrede, stabilnost javnih preduzeća, stopa nezaposlenosti, udeo u ukupno uplaćenim indirektnim porezima i učešće javnog duga u odnosu na ostvareni BDP, samo su neki od parametara u kojima vlada FBiH snažno dominanira u odnosu na entitet RS“, zaključio je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari