Članovi novog Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović, koji su juče položili zakletvu i stupili na dužnost, u svojim inauguralnim govorima založili su se za bolju regionalnu saradnju.

Srpski član u Predsedništvu BiH i prvi predsedavajući kolektivnog šefa države Nebojša Radmanović istakao je da će se zalagati za poštovanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma. Radmanović je rekao da će dati doprinos u razvijanju dobrosusedskih odnosa sa zemljama u okruženju i integraciji BiH u EU. Ističući da novoizabrani organi vlasti u BiH treba da preuzmu političku odgovornost i ispune data obećanja, on je kazao da će naredni period biti odlučujući za dalju budućnost BiH i zapadnog Balkana.

– Svi u BiH moramo da pokažemo političko strpljenje – rekao je Radmanović, dodajući da BiH treba nove orijentire i putokaze.

Novoizabrani bošnjački član u Predsedništvu BiH Bakir Izetbegović je rekao da će se zalagati za bolju saradnju s zemljama u okruženju.

– Vreme je za pozitivan rasplet – rekao je Izetbegović i naglasio potrebu donošenja ustavnih promena, čemu, kako je kazao, predsedništvo BiH treba da da svoj doprinos.

Ukazujući da je malo ko u BiH zadovoljan situacijom u protekle četiri godine, hrvatski član u Predsedništvu BiH Željko Komšić je rekao da su danas uslovi u BiH složeniji nego u prethodnom periodu, a zadaci teži.

Komšić je rekao da ne treba govoriti o prošlosti i sadašnjosti, nego o budućnosti BiH i naglasio da će se u narednom četvorogodišnjem mandatu boriti za ravnopravan status hrvatskog naroda u BiH. U Sarajevu je juče održana konstitutivna sednica na kojoj su novi članovi Predsedništva BIH, Radmanović, Komšić i Izetbegović preuzeli dužnost u narednom četvorogodišnjem mandatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari