Izgoreo mlin u velikom požaru u Kragujevcu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ piše o tragediji koja se desila u Kragujevcu. Izgoreo je tamošnji mlin, a materijalna šteta je bila ogromna.

„Kragujevac je opet snašla jedna velika šteta“, piše „Mali žurnal“ na današnji dan.

Najveći tamošnji mlin, kako piše u članku, koji se ujedno može računati u najveće mlinove ovog grada, izgoreo je noćas do temelja i od njega su samo ruševine ostale.

Zgrada u kojoj je mlin bio smešten, prostirala se na šest spratova. Požar, koji se pojavio posle ponoći, i to na četvrtom spratu, ubrzo se raširio i plamen je obuhvatio četvrti, peti i šesti sprat. Plamen se počeo potom spuštati ka prizemlju da bi na kraju došao do temelja, piše Mali žurnal.

Izgoreo mlin u velikom požaru u Kragujevcu 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Dok vatra još nije sišla, radnici su spasavali ono što se spasti može.

Panika u Kragujevcu, nakon što se čulo za ovaj požar, bila je velika.

Šteta iznosi preko jedan milion dinara, a mlin je bio osiguran u jednom prestoničkom osiguravajućem društvu, navodi se u zaključku.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.