Izjave državnog vrha - katastrofalne, ali nisu iznenađujuće: Kako država potpiruje netrpeljivost prema migrantima? 1Ilustracija, Foto: MUP

Nakon vatrenog obračuna dve grupe migranata u Horgošu, hapšenja nekoliko stotina njih koji su se bavili krijumčarenjem, i prebacivanjem oko hiljadu njih u prihvatne centre, započeo je novi talas ksenofobije i izliva mržnje prema građanima drugih država koji preko Srbije pokušavaju da dođu u razvijenije evropske zemlje.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila jasno je naglasio da su pucnjavu započeli strani državljani – krijumčari, koje i na terenu i u javnosti treba razdvojiti od migranata kojima je Srbija usputna stanica, na putu do zapadne Evrope.

Međutim, predstavnicima vlasti a potom i prorežimskim tabloidima, svi migranti su isti – za doskorašnjeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina oni su kriminalci “jer im je takav mentalitet”, dok aktuelni ministar policije Bratislav Gašić poručuje: “Srbija neće biti parking za migrante”.

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Moramo Zajedno, ocenjuje za Danas da su izjave državnog vrha – katastrofalne, ali da nisu ni iznenađujuće.

– Mi ovde govorimo o ljudima iz vladajućih stranaka za koje već znamo kakav im je mentalni sklop, kakvi su im kapaciteti da razumeju bilo šta, kao i koliko u sebi imaju ljudskosti i empatije prema drugom živom biću. Celokupna politička garnitura koja odlučuje i o nama i o nesrećnim ljudima koji beže od ratova i bede, razmišlja samo o sebi i svom profitu. Nema tu ni patriotizma, ni ljubavi prema svom narodu, već samo interesa preko leđa svih nas – ističe Stojković.

Ona dodaje da je širenje ksenofobije dobra alatka za širenje straha svake vrste i potrebe da se svi okupimo oko vođe, i da to nije ništa novo.

– Pumpanje neprijateljstva i strepnje među građanima idealno je za prikrivanje svih nepodopština kojima nas izlaže vlast. Kada živite u autokratiji, humanost i solidarnost moraju biti proterani kao najviše društvene vrednosti. A za Vulina i Gašića, a posebno za izjavu Vulina da migranti imaju „mentalitet kriminalaca“, mogu samo da kažem – sram vas bilo! Naučite nešto iz istorije, pre svega iz prakse fašizma. Gospodo, vi ste fašisti – poručuje Stojković.

Sa druge strane, sociološkinja Vesna Pešić kaže za Danas da ovde nije reč o ksenofobiji “mada za nas to važi i za devojku iz drugog sela”, već da je reč o nelegalnim migrantima, koji nisu žrtve rata nego “sirotinja koja pokušava da se domogne Evrope”.

– Isto je to kao i u Americi kada je reč o migracijama iz Meksika, Gvatemale, Hondurasa… Nelegalne migrante koje prevoze kriminalne organizacije niko neće. Da li ste videli da su 10.000 Albanaca čamcima preko Lamanša ušli u Veliku Britaniju, a postoji veliki kamp u Francuskoj. I upravo su se Makron i novog premijer Velike Britanije sastali da zajednički rešavaju taj problem, odnosno ilegalno upadanje – navodi Pešić.

Ona dodaje da se kod nas radi o tranzitnoj zoni, te da migrantima koji su se nalazili na severu zemlje Srbija nije destinacija, nego usputna stanica prema Zapadu, pre svega Nemačkoj.

– To nisu izbeglice kao Sirijci koji su bežali od rata, ili sada Ukrajinci i Rusi. Ilegalne migracije su veliki problem čitave Evrope, a EU od nas očekuje da ne dozvolimo da idu dalje – ukazuje Pešić.

Šefica Komesarijata za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević izjavila je danas da ce u prihvatnim centrima za migrante nalazi njih 4.835, a procene su da ih je oko 1.000 van centara. Ona je rekla da se ne može licitirati sa brojevima koliko je migranata na severu Srbije, jer je tamo „izlazna tačka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari