Štab civilne zaštite u Požarevcu juče je proglasio vanrednu odbranu od poplava, zbog izlivanja reke Mlave, u blizini Starog Kostolca.

Vanredna odbrana sprovodiće se u pojasu dužine 320 metara, na kojem nema zaštitnog bedema koji bi sprečio izlivanje reke. Komandant Štaba civilne zaštite, gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević, najavio je da će se naselje Stari Kostolac štititi podizanjem bedema od džakova s peskom, u čemu će, po potrebi, pomagati i vojnici požarevačkog garnizona.

Poplava ugroženog područja usledila je nakon povećanja vodostaja reke Mlave, usled naglog topljenja velikih količina snega prethodnih dana. Prema podacima operativnog tela za zaštitu od bujica i poplava, voda je većstigla do prvih kuća u Starom Kostolcu.

Ovo naselje, koje je redovno ugroženo prilikom izlivanja Mlave, stradalo je i početkom aprila 2006. godine, za vreme najvećih poplava u Braničevskom okrugu u poslednjih 20 godina. Tom prilikom, iz sela je hitno evakuisano preko 300 domaćinstava. Ukoliko se vodostaj Mlave bude povećavao i narednih dana, među ugroženima će se naći i naselja Maljurevac i Bradarac, koja većgodinama trpe zbog pojave podzemnih voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari