Izložba fotografija “Opsada” Pola Loua od 12. aprila u CZKD-u 1Foto: Ilustracija

Izložba fotografija pod nazivom “Opsada” (Siege), engleskog fotografa Pola Loua (Paul Lowe) biće otvorena u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), u utorak, 12. aprila 2022. godine, sa početkom u 18 časova.

Iz nemačke organizacije forumZFD, koja priređuje ovu izložbu, ukazuju da je povod obeležavanje 30 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini, kao i opsade glavnog grada Sarajeva, najduže u modernoj istoriji.

Pol Lou zabeležio je scene iz svakodnevnog života dokumentujući četvorogodišnju opsadu Sarajeva.

Više puta je dolazio u opkoljeni grad između 1992. i 1994. godine i beležio kako su građani pokušavali da prežive agresiju koja se na njih sručila s okolnih brda.

Tokom opsade, Sarajevo se iz jedne žive, moderne metropole pretvorilo u nešto nalik srednjevekovnoj tvrđavi.

Ipak, uprkos oskudici i opasnostima, građani Sarajeva nastavili su da stvaraju umetnost, muziku, pozorište i igru.

„U trenutku kada Evropa ponovo svedoči scenama razaranja i patnje u gradovima kao što su Mariupolj i Harkiv, Lou-ove slike opkoljenog Sarajeva, u kojima je pedantno dokumentovao intimna životna iskustva običnih ljudi uhvaćenih u najneobičnijim okolnostima, imaju posebno snažan odjek“, ukazuju iz forumZFD-a.

Na otvaranju izložbe govoriće autor fotografija Pol Lou, direktorka Centra za postkomfliktna istraživanja, Velma Šarić i direktorka beogradskog forumZFD-a, Nataša Govedarica.

Inače, izložba u Beogradu je simultana i istovetna izložbi programu u sarajevskoj Vijećnici, kojom se obeležava 30 godina od početka opsade Grada.

Partnerski su je omogućili i podržali Grad Sarajevo, Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Centar za postkonfliktna istraživanja, Memorijalni centar Srebrenica, Modul memorije i forumZFD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari