Izložba o Bečkom krugu na Ekonomskom fakultetu 1Foto: Univerzitet u Beogradu

Izložba o Bečkom krugu, “Vienna Circle – Exact Thinking in Demented Times”, posle Beča, Praga i Varšave, od danas je dostupna i publici u Beogradu, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Događaj je organizovan u saradnji između Univerziteta u Beču i Univerziteta u Beogradu, a u okviru Evropske alijanse univerziteta CircleU čiji je UB član.

Autori izložbe koja će biti otvorena do 15. oktobra, su profesori Univerziteta u Beču Karl Sigmund i Friedrich Stadler.

Bečki krug predstavlja jednu od najuticajnijih filozofskih škola prošlog veka koja je u neposrednoj vezi sa razvojem mnogih savremenih naučnih disciplina, uključujući metodologiju naučnog istraživanja, informacione tehnologije i inženjerstvo.

Cilj izložbe je da slikovito i direktno predstavi kako impresivna intelektualna dostignuća Bečkog kruga, tako i komplikovan i sumoran istorijski kontekst koji je doveo do njegovog raspada.

Kao što sami autori izložbe naglašavaju, njen centralni deo je posvećen istoriji rasističkog i političkog progona intelektualaca i naučnika, koji je doveo do egzodusa pripadnika Bečkog kruga i brutalnog gušenja bečke „Zlatne jeseni“.

Izložba se bavi izuzetnim intelektualnim i kulturnim podvizima koji su doveli do nastanka Bečkog kruga. Istovremeno, neposredno se predočavaju stravična pustošenja izazvana političkim fanatizmom i antisemitizmom, i nemilosrdno nipodaštavanje egzaktnog mišljenja. Konačno, izložba otkriva međunarodni uticaj koji je Bečki krug ostvario.

Pored toga, autori izložbe, profesori Sigmund i Stadler održaće uvodna izlaganja, u kojima će ukazati na korene, međusobnu povezanost unutar regiona i glavna dostignuća ovih fascinantnih događaja.

Simpozijum će biti prateća sesija Naučne konferencije Ekonomskog fakulteta koja se održava do 17. septembra, povodom 85 godina od osnivanja ove visokoškolske ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari