izložba o tradicionalnom vezu 1

U etno selu na brdu Tulba u Požarevcu, održana je zanimljiva izložba o tradicionalnom narodnom vezu, u organizaciji „Kola srpskih sestara“ iz Požarevca.

Posetioci su imali priliku da  tokom dvodnevne izložbe razgledaju vezene rukotvorine ne samo iz požarevačkog kraja, već i iz krajeva odakle su pristigle članice „Kola Srpskih sestara“ iz Republike Srpske i Makedonije. Rukotvorine potiču iz Požarevca, Beograda, Kragujevca, Niša, Vranja, Miloševca, Lapova, Kruševca i Čačka, Kumanova, Prijedora, Bosanskog Šamca, Pelagićeva i  Crnjelova.

– Ovakvu izložbu organizujemo po prvi put. Ukoliko vam se ovaj naš projekat dopao, mogle bismo izložbu da postavimo i u vašim mestima – rekla je na otvaranju Jasmina Živković, predsednica požarevačke podružnice „Kola Srpskih sestara“. Na otvaranju su  govorili i izaslanik braničevskog episkopa, protojerej Dejan Ivković i član Gradskog veća Dejan Krstić. Danica Đokić, etnolog u Narodnom  muzeju u Požarevcu, naglasila je da današnje „Kolo srpskih sestara“ nastavlja rad onog nekadašnjeg, koje je igralo značajnu ulogu u našoj tradiciji, kulturi i istoriji. Njegove članice bile su poznate žene, između ostalih: Bosiljka Bosa Pavlović, baka Milene Pavlović Barili i  čuvena slikarka Nadežda Petrović. Posetioci izložbe imali su priliku da vide vezene narodne nošnje, ukrašene stolnjake, košulje, maramice, peškire, koje svedoče o prošlim vremenima, ali i o narodnoj umetnosti.  

Izložba koja je nosila naziv „Sačuvajmo od zaborava – Kolo srpskih sestara svome otačastvu“, organizovana je uz finansijsku podršku Grada  
Požarevca, u saradnji sa gradskim Narodnim muzejom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari