Izložba vojnih zastava Srba u Galeriji Vojnog muzeja na Kelemegdanu 1Foto: Pixabay/ArvidO

Izložba „Vojne zastave kod Srba od Prvog srpskog ustanka do kraja Prvog svetskog rata“ otvorena je danas u Galeriji Vojnog muzeja na Kelemegdanu povodom Dana Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Izloženi su originalni predmeti 19. i prve polovine 20. veka među kojima su najreprezentativniji srpska vojvodska zastava iz Prvog srpskog ustanka iz 1811. godine, zastave takozvana „Lozničanka“ i „Rudničanka“, pokloni lozničke i rudničke opštine Milanu Obrenoviću povodom punoletstva 1872. godine.

Izložena je i pukovska zastava pod kojom su izvojevane pobede srpske vojske tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata, kao i zastave srpskih dobrovoljaca iz Amerike živopisnog kolorita iz Velikog rata, i zastava Kraljeve garde iz 1904. godine.

Vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević uručio je Vojnom muzeju umetničku sliku „Prelazak srpske vojske preko Albanije“, autora Miloša Golubovića, kao poklon tog javnog preduzeća.

Prema njegovim rečima umetničko delo u tehnici ulje na platnu Golubović je naslikao 1915. godine tokom golgote i povlačenja srpske vojske kroz Albaniju, sa lica mesta.

„Oslikava sve ono što je doživela naša vojska povlačeći se, sve nedaće koje su zadesile našu vojsku, a koja je, bez obzira na sve to, proživela, preživela i na kraju pobedila u Prvom svetskom ratu“, rekao je Đorđević.

Zbirka Vojnog muzeja čuva oko 170 vojnih zastava, venaca i vrpci, a posebno mesto na izložbi zauzimaju i dobrovoljačke zastave iz srpsko-turskih ratova raskošne ikonografije i heraldičkih elemenata.

Autorka izložbe je muzejski savetnik Vojnog muzeja Marijana Jovelić, a postavka će biti otvorena za sve posetioce do 20. juna u Galeriji Vojnog muzeja na Kelemegdanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari