Građani Srbije o Kosovu: Između srca i razuma

Ostavite komentar


  1. Našem narodu treba da bude jasno da je Kosovo odavno izgubljeno ili da ne kažem raspordato što od strane države što od strane naroda. Na Kosovu nas je ostalo svega stotinak hiljada i tu se ova vlast fokusira. Da spasi tu šaku našeg naroda, da se osnuje ZSO, da se investira u mestima gde su pretežno Srbi i na kraju mogućnost da se ti delovi Kosova pripoje Srbiji. E sad možemo mi da pričamo do sutra da je Kosovo naše i da smo nebeski narod.

    1. Po meni ne salžem se da je baš država mnogo kriva, ali građani jesu i to najviše dok su se selili sa Kosova! Prodavali tamo kuće i placeve van normalne cene, došli u Bg ili Centralnu Srbiju i pokupovali stanove, zaposlili se, školuju se…, a Kosovoo stavili na milost i nemilost države prvo a potom i samih onih koji su dole ostali. Kosovska politika je pogrešno početa još iz vremena Tita i to je nastavljeno do dan danas.

      1. Nemas ti pojma o
        Kosovu, ako cemo tako, mi smo Kosovo napustili ’99. A ti kao veliki patriota zameni nas nekoliko godina sa sa svojm porodicom pa da se posle cujemo.

        1. Sigurno da „Miodrag iz Peci“ ne zivi na Kosovu, nego je
          kupio veliki stan u Beogradu i poput mnogih slicnih,,deli patriotske lekcije sa distance sa izmiljenim podacima,gde je uzroke pomesao sa posledicama. I obratno. Ovakvih
          „rodoljuba“ je pun Beograda. Jedino bi Dacic iz sela Zrze (Prizren) na privremenom radu u Bgd mogao da mu konkurise.

          1. Sigurno da „Milojko“ nije Milojko nego pateticni i nemastoviti bot iz „drzave kosova“ koji po pedeseti put pokusava da ispuca neduhoviti fazon sa „Dacicem iz sela Zrze pored Prizrena“. I zbog takvih ne treba priznavati tu „dravu kosova“. Nije higijenski.

      2. Postovani Miorade, citao sam veoma pazljivo sve sto ste napisali u vasem komentaru i mogu vzm reci da ste mnogo nerealni. Niti albanci siluju srpkinje niti uzimaju 20% vise od srba, zao mi je sto moram reci su to vase sramne lazi. Imam ja kolege srbe koje radim sa njima i nemaju nikakav problem, zajedno pijemo kafu u centar Pristine i nista im ne fali, to vi dobro znate ali je srpska politika destinirana da se kuka, za ovo zadnje je i Rusija pocela da shvati da vi kukate danu i noci. Srbi nisu pobegli sa Kosova bezeci od albanskog terora ili nasilja kako vi kazete, nego nisu mogli ostati tu kad su bili naoruzani do zuba dok su albanski civili i to vise od 12000 streljani od strane komsija srba, tu su deca, zene i starci, a ti dobro pamtis Miorade iz Peci. Zato te nema u Peci i nikad neces moci ici ako si okrvavio ruke. Samo jos nesto da ti ispricam sta sam doziveo u mojim godinama studiranja: dok smo mi 1996 trazili nase skole da se oslobode jer su bile okupirane od srpskih privremenih mera, nasi sugradjani srbi su protestirali kraj nas drzeci parole „ne dajte im olovke“. To je bilo sramno Miorade. To je ceo svet video kavi ste nevalhan narod. Srbi su izgubili sve privilegije koje su imali, pljackali albanski narod i nisu nikome odgovorili za to, ali ima vece sile od siledjija. Danas smo slobodni i tezimo da nasim sugradjanima obezbedimo bolji zivot. Siguran sam da cemo jednog dana postici nas gol.

        1. Istina je, izgleda i jedan i drugi komentar, a tuga je sto sakali iskidaju plen i odu, a ostave zavadjeni narod zauvek.

    2. ZSO vec postoji na severu Kosova. Pogotovo u severom delu Kosovske Mitrovice. I sta ….?? Od mafije i srpskih kriminalaca se ne moze ziveti ni glava podici. Ako ih trazi lokalna policija, ovi pobegnu u Srbiju.
      I obratno. Tako je stradao i Oliver Ivanovic. Severni deo Kosova odn tkz ZSO je Divlji Zapad ili bolje reci Eldorado za kriminalce svih fela..

      1. @Zubin potok ili Milojko ili sta vec

        Smesno je da o kriminalu govori neko ko za premiejra i predsednika ima krimose Tacija i Haradinaja i neko ko je zitelj „drzave“ nastale na parama od kriminala i ciji su jedini izvozni ,aduti razne vrste opojnih sredstava, ali samo nastavi, smeha nikada dosta.

  2. Ralnost je da Srbija ni u jednom segmentu nema vlast u juznoj pokrajini.Cinjenica je da vise od polovine gradjana Srbije zive u „nebeskoj Srbiji“sa zabludom da je Kosovo nase tj da ga ne damo.Danasnja vlast pokusava Srbe „prizemljiti“ i navesti da razumno,racionalno razmisljajui misle na buducnost svoje dece..Kakav ce uspeh imati u tome,videcemo u mesecima koji su pred nama.

    1. Ovo je po meni već pravo razmišljanje i nadam se da će zaista razum prevladati, jel u suprotnom smo na propast osuđeni.

  3. Jednostavno se kaze „gde je stado -tu je i pastir“. Na Kosovu srpskog stada odn ovaca nema -presli su u Srbiju, a sa njima je otisao i njihov pastir.

  4. Po meni, i dalje građani nemaju pravu sliku o Kosovu, a razlog je što je srce glavni razumni organ a ne mozak kako bi bilo normalno.

  5. O Kosovu puno manipulacije tako što se igra sa srcem a ne pameću! Nekoristeći pamet a koristeći srce, postajemo taoci vremena u kome trebamo da se razvijamo i živimo, to podrazumeva mozak i razum a ne srce. Još gore je što živimo u lažima da je Kosovo srpsko.

  6. Na Kosovu je bitno da sacuvamo nas narod, nase nasledje, istoriju i bogatu proslost, kao i da investiramo u buducnost!

    1. Zaista je to nesto sto je najvaznije, i drago mi je da se neko konacno bori da to sve bude ostvarivo

  7. Na žalost pišem ovo jako teško ali mi razum kaže, da je to tako i da se drukčije neće desiti ništa. Vekovima je bilo srpsko, ali je u zadnjih četiri decenije prokockato i postalo ničije, po meni ni albansko nije više.

  8. Много потрошених речи, као увек узалуд.
    Решење за Косово и Метохију је проглашење окупације, јер су тамо неки појединци занемарили УН и они би да се овајде. Брига њих за србе или албанце. Уосталом као што је и цела Србија већ готово и она окупирана.

    1. Tako je BoziDare, sto puta sam govorio da se proglasi okupacija dela teritorije i sacčeka povoljna situacija. Apsolutno se NE slažem sa onom „čije ovce tome i livada“, ovce su pokretna imovina, dodju i prodju, dok livada ostaje zauvek, ako ne potpišemo, imamo tapiju i gotovo. Da nije tako ne bi nas pritiskali da priznamo i potpisemo. To ni slučajno ne smemo da uradimo. Tačka.

  9. Ajde sada da ukljičimo mozak. Jedino rešenje je rat ali sa „leđima“ ako oni imaju NATO mi moramo da imamo S300 da obaramo njihove avione. A na zemlji se zna ko je pobedio i 1999. Učestvao sam tada a učestvao bi i sada jer ne želim da moja deca i unučići ostanu bez ogromnog bogastva (rude i ugalj) koje se tamo nalazi. Samo od tog bogatstva naši potomci mogu rentiranjem da uživaju narednih 200 godina.

  10. Narodu treba da bude jasno da je Kosovo odavno izgubljeno. Na Kosovu nas je ostalo svega stotinak hiljada i tu se ova vlast fokusira. Mora da se osnuje ZSO, da se investira u mestima gde su pretežno Srbi i na kraju mogućnost da se ti delovi Kosova pripoje Srbiji.

  11. Činjenica je da smo mi izgubili svaku vlast na KiM i da je realno da se izborimo za bolji status malobrojnog srpskog naroda na KiM.Opet,sa druge strane KiM je naša zemlja,koju se ne smemo odreći,a u prilog tome,ako ništa drugo,govore katastarske knjige.Veći deo je i dalje srpska svojina i zato se trebamo boriti sve dok imamo argumente,a imamo ih.U svakom slučaju pitanje KiM je najkompleksniji srpski problem!

  12. Iste stvari su se desavale devedesetih u Hrvatskoj za vreme Republike Srpske Krajine.Narod je verovao da nikada nece otici sa svojih ognjista i onda, u jednom danu se sve promenilo! Iskreno se nadam i verujem da se problem KIM moze resiti na drugaciji nacin!

      1. Zato Dacic peva „na uho“ predsedniku Turske,Erdoganu,uvek kada se ovi sretnu. To valjda kao nekadasnji pobednici.

  13. Nek im je Bog u pomoc, jer oni su svesni da ce se razgraniciti i da neki delovi nece pripasti Srbiji, iako bi oni to voleli!

  14. Nazalost ovo je problem koji od tita datira i jako tesko ce biti ovo resiti, a oni bi voleli da se ne razgranici, a znaju da ce ukoliko do toga ne dodje biti na pravom ratnom udaru, strasno je sta nas narod godinama prozivljava!

  15. Tekst je narucen,komentari su u reziji vlasti..pisu ih poltroni bez mozga!Kosovo je oteto..nato bimbama i kapitulacijom Slobodana Milosevica(Sesellja,Vucica…)svih iz vlasti 90-ih!Oteto jeste…ali niko ne sme i nema prava da prizna tu otimacinu!!!

  16. Ovo je zaista tragikomicno, udruzili se sns i uck botovi. jedva da im se razlikuju „komentari“.

  17. Kod gradjana Srbije Sto se tice kosovskog pitanja vlada srce,a ne razum.A,koliko je to dobo,nisam bas sigurna.

  18. Zasto niko ne pominje mogucnost da promenom sistema se pokusa spasti Kosovo ,vracanjem monarhije ,jer se videlo da i u slucaju V.B. i Spanije da monarhijama se ne osprava ter.integritet ali u ulazak u NATO ,zasto da ne ,osim ako nekom nije bitnija Rusija od Kosova!

  19. U stavovima građana Srbije o Kosovu i Metohiji uvek je bilo sukoba između srca i razuma. U tome i jeste stvar. Kosovo i Metohija je upravo zbog toga problem. Sukob između srca i razuma javlja se naime samo kad se neko oko nečega koleba. Kolebanje nije ništa neobično te ne bi predstavljalo veliki problem kad se ne bi radilo o jednoj od stvari koje ne trpe kolebanje. Niko nije više od nas doprineo nastanku toga problema. Čak ni Šiptari. Ono jeste da nas za to ohrabruju i Kurta i Murta, koji inače pomno prate koliko nas je za, koliko protiv a koliko neopredeljenih. Pri tom se ne radi se samo o građanskom, nego i o državnom kolebanju, koje je utoliko opasnije što se time seku grane zahvaljujući kojima su građani građani a država država. Zato nam nema druge nego da pod hitno prestanemo s tim, kako znamo i umemo, jer ne radi se samo o srcu i razumu nego i o Srbiji koja bi bez Kosova i Metohije bila nedorživa.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.