Izmenjeni katalozi udžbenika, odobrenja ostaju 1Printscreen: besplatnabiblioteka.com

U najnovijem broju Prosvetnog glasnika objavljene su izmene kataloga udžbenika za prvi i peti, drugi i šesti, treći i sedmi i četvrti i osmi razred, jer su autorska prava za 10 udžbenika Zavoda za udžbenike ustupljena izdavačkoj kući ArhiKnjiga. Bez obzira na tu promenu, rešenja o odobrenju ovih udžbenika i dalje važe što znači da mogu da se koriste u školama.

Reč je o naslovima koji su dostupni na sajtu Fondacije „Alek Kavčić“ besplatnabiblioteka.com i koje su đaci mogli besplatno da preuzmu i štampaju za svoje potrebe.

– ArhiKnjiga je dobila od Zavoda za udžbenike autorska prava za udžbenike za likovnu kulturu za prvi, drugi, treći, šesti i sedmi razred, informatiku i računarstvo za šesti i sedmi razred i fiziku za šesti, sedmi i osmi. Ove udžbenike će ubuduće objavljivati ArhiKnjiga u istovetnom sadržaju kao što je to do sada radio Zavod za udžbenike – kažu za Danas u Fondaciji „Alek Kavčić“, koja stoji iza izdavačke kuće ArhiKnjiga.

Napominju da će pomenute udžbenike sada svako moći slobodno da štampa i umnožava, a ko nije u stanju da štampa, a treba mu štampano izdanje, moći će da kupi original ukoričen primerak za samo dva dinara po stranici.

– ArhiKnjiga će razviti i digitalne interaktivne udžbenike za ove predmete i oni će takođe biti besplatno dostupni đacima bez uslovljavanja da se kupi štampani primerak. Zavod za udžbenike je zadržao pravo da ove udžbenike i dalje izdaje na jezicima nacionalnih manjina – preciziraju u Fondaciji.

Napominju da Aleksandar Kavčić, koji je osnivač Fondacije, nije vlasnik izdavačkog preduzeća ArhiKnjiga, već je ono u vlasništvu Fondacije koja je osnovana u Americi 2017, a u Srbiji je počela da radi početkom 2020. Jedan od njenih ciljeva je obezbeđivanje besplatnih udžbenika.

– Vlasnik izdavačkog preduzeća ArhiKnjiga DOO je “Alek Kavcic Foundation, USA”. To garantuje da ArhiKnjiga neće poslovati sa profitim, već kao neprofitna dobrotvorna organizacija, jer će vlasnik morati da se pridržava strogih američkih zakona o aktivnostima fondacija – navode iz Fondacije.

Na sajtu Fondacije stoji obaveštenje da se po ceni od dva dinara po stranici mogu naručiti originalna štampana izdanja udžbenika izdavača ArhiKnjiga, Infotehnika i Nova škola, a da je preuzimanje ovih izdanja u pdf formatu besplatno.

– Ako neko  može da štampa originalne udžbenike za manje od dva dinara po stranici, nemamo ništa protiv. Ne štitimo naša autorska prava nad tim udžbenicima – kažu u Fondaciji „Kavčić“.

Kada je reč o naslovima Zavoda za udžbenike za koja ta izdavačka kuća ima autorska prava, ona su na sajtu besplatne biblioteke dostupna u pdf- u za ličnu upotrebu, a štampana izdanja Fondacija „Kavčić“ je tokom prethodne školske godine poklanjala pošto je otkupila tiraže od Zavoda. Sa tom praksom će, kažu, nastaviti i ubuduće.

U Fondaciji ističu i da u ovom trenutku čekaju odobrenje za petnaestak novih udžbenika i najavljuju da će uskoro biti objavljeni operativni planovi za učitelje za prvi razred, a potom i za drugi, treći i četvrti.

U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja rečeno je Danasu da je ArhiKnjiga predala tri zahteva za odobravanje novih udžbenika – Informatiku i računarstvo za peti razred, kao i Hemiju i Istoriju za osmi razred. Sva tri rukopisa su u fazi pregledanja.

Biraju se knjige za četvrti i osmi razred

Inače, ove školske godine biraju se udžbenici za četvrti i osmi razred osnovne škole, i to na četiri godine.  Zakon predviđa da odluku o izboru udžbenika škola dostavlja Ministarstvu prosvete u roku od 60 dana, od dana objavljivanja kataloga udžbenika, a on izlazi najkasnije do 15. februara.

– Ove godine će katalog za osmi razred biti objavljen nešto kasnije, jer su promenjeni programi predmeta tehnika i tehnologija i informatika i računarstvo. U slučaju promene programa, rok za podnošenje zahteva za odobravanje udžbenika je 150 dana, od dana stupanja na snagu novog plana i programa, a Katalog se u tom slučaju objavljuje kada se završi proces odobravanja svih udžbenika koji su predati u zakonskom roku – kažu za Danas u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari