Iznenadne promene u odnosu prema medijima na vrhuncu epidemije u Vranju 1Dr Slađan Stanković Foto: Privatna arhiva

Niko od novinara i aktuelne javnosti na jugu Srbije, ne zna po čijem nalogu i zašto, je doktoru Slađanu Stankoviću, epidemiologu Zavoda za javno zdravlje „ukinuto pravo da novinarima daje informacije od javnog značaja vezano za pandemiju i nagli broj obolelih u sedam opština Pčinjskog okruga“.

Stanković je danas u više navrata odbijao pozive novinara Danasa, da kao što je u prethodnh dva i više meseca redovno davao podatke o broju zaraženih, testiranih i umrlih pacijenata u sedam opština Pčinjskog okruga.

– Za sve nove podatke moraćete da pozovete direktoricu Zavoda za javno zdravlje dr Svetlanu Stojanović. Ja više nisam u situaciji da obaveštavam javnost o zvaničnim podacima – rekao je kratko u telefonskom razgovoru dojučerašnji svakodnevni pouzdani izvor informacija gotovo svih novinara, kako lokalnih, tako i nacionalnih, dr Stanković.

Nešto se desilo, od kada je Stanković „uredno i pedantno u interesu javnosti i građana obaveštavao javnost o problemima sa virusom korone“.

Nekome kao da je zasmetalo i to što je uredno govorio o „ne postojanju testova za sve koji žele da provere svoje zdravlje“, „o broju inficiranih“, kao i „što je javno govorio o broju preminulih“.

Nekome je očigledno zasmetala prevelika količina sasvim realnih podataka, pa je odlučio da se dr Slađanu Stankoviću oduzme pravo na konkretnost, istinu i poništi u određenoj meri njegova stručnost.

Novinaru Danasa aktuelna direktorica vranjskog Zavoda za javno zdravlje (ZJZ) dr Svetlana Stojanović nakon više prekidanja poziva javila se, tek kad joj je novinar Danasa poslao SMS sa porukom „da je njen broj službenog telefona dobio od ministra zdravlja Zlatibora Lončara“.

Navodeći da se „nalazi kod kuće, uredno nam je saopštila podatke i zahvalila se na pozivu“.

Ovaj „koprenikanski obrt“ desio se samo 24 časa pošto je dr Slađan Stanković pedantno javnosti saopštio podatke o tačnom broju zaraženih i preminulih od početka pandemije Covida 19.

Novinarima i javnosti u Vranju ostaje ništa drugo, no sumnja da posle ovakvih poteza tek mogu da sumnjaju u realnost i borbu protiv „nevidljivog virusa“ sa vidljivom političkom porukom, ma koliko ona u narednim danima bude iskrena i verujemo tačna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.