Izraelski ministar odbrane Ehud Barak upozorio je juče da je njegova zemlja spremna da deluje protiv Irana ukoliko uvidi da je pretnja po njegovu zemlju. Govoreći u Tel Avivu, Barak je izjavio da je Izrael „dokazao u svojoj prošlosti da ne okleva da deluje kada su njegovi vitalni bezbednosni interesi dovedeni u rizičnu poziciju.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak upozorio je juče da je njegova zemlja spremna da deluje protiv Irana ukoliko uvidi da je pretnja po njegovu zemlju. Govoreći u Tel Avivu, Barak je izjavio da je Izrael „dokazao u svojoj prošlosti da ne okleva da deluje kada su njegovi vitalni bezbednosni interesi dovedeni u rizičnu poziciju. Izraelski ministar kaže da bi pre bilo koje druge opcije trebalo razmotriti diplomatsko rešenje problema.
Tokom protekla dva dana, iranska vojska testirala je nekoliko raketa velikog dometa koje mogu da dosegnu do Izraela. Odgovor Izraela na iransko testiranje raketa bilo je prikazivanje aviona iz svog vazduhoplovnog arsenala koji može da špijunira Iran. Državna izraelska avioindustrija kaže da je opremljena avionima tipa „eitam“ koji imaju sofisticirane sisteme za prikupljanje informacija. Barak je govorio i o „potencijalima za sporazume, naročito s Palestincima i Sirijcima“, ali je naglasio da je situacija veoma složena. Prema informacijama na izraelskom vebsajtu Jnet, Barak kaže: „Moramo raditi u pravcu sporazuma, ako to ne uspe moramo udariti našeg neprijatelja ako bude bilo potrebno“. On je upozorio Izrael da mora razmotriti i reakcije drugih zemalja u regionu koje bi mogle isprovocirati akcija protiv Irana. „Odgovori naših protivnika moraju biti uzeti u obzir. Hamas, Hezbolah, Sirijci i Iranci – deluju svi oko nas i postoji potencijalna opasnost od sukoba“.
S druge strane, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da rezultat prekjučerašnjih iranskih raketnih testiranja dokazuju da su američki planovi o postavljanju raketnog štita u Evropi nepotrebni. On je dodao da je testiranje pokazalo da Teheran ima rakete ograničenog dometa do 2.000 kilometara. Usled velikih međunarodnih osuda zbog raketnog testiranja, Iran je saopštio da je otvoren za razgovore o nuklearnom programu. Lavrov je rekao da je Moskva ubeđena da je, kako je nazvao, „zamišljena priroda“ iranskih raketnih pretnji samo izgovor za postavljenja raketnog štita.
U međuvremenu, iranska novinska agencija prenela je da će se visoki nuklearni pregovarač Irana Saed Džalili sastati naredne nedelje s ministrom za spoljnu politiku i bezbednost EU Havijerom Solanom. Razgovori će biti održani u Ženevi 19. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari